Ungár Péter: Az emberek vagy férfiak, vagy nők. Nembináris emberek nem léteznek

2023. július 8. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Az emberek vagy férfiak, vagy nők. Nembináris emberek nem léteznek” – erről értekezik Ungár Péter a Facebookon.

Az LMP társelnökének posztjából még kiderül az is, hogy még ő is sóhajtozni szokott, amikor „oda nem illő módon, erőszakosan minden filmbe bele van rakva egy meleg szál”, de azért szerinte „soha senki még nem lett attól buzi, mert tizenhat évesen elolvasta a Pokolbéli víg napjaimat. A legrosszabb, ami történhetett egy tizenhat évessel a könyvtől, hogy megismeri a magyar történelem egy részét.” (Faludy György könyvében homoerotikus vonal jelenik meg.)

Ungár végül a gondolatait úgy summázza, „vannak, akik buzik. Senkinek sem adja ez ki az élete egészét, semmilyen szinten ez nem egy elsődlegesen fontos társadalmi kérdés. Essünk túl rajta. Engedjük el.”

A nemi kategorizálás évszázadokon keresztül a természetes, biológiai ismérvek alapján történt, majd a hetvenes években a feminista mozgalmak már a nemi szerepekről beszéltek, ezeket helyettesítették a biológiai különbségekkel. A 21. századi transz-/queer-/nembináris mozgalmak pedig a nemi kategorizálás egész rendszerét kezdték átalakítani.

Bár a genderrel kapcsolatos viták nem új keletűek, az utóbbi években még a politika is rátelepedett. A kormányközeli MCC-hez került Libri például már átlátszó fóliával vont be könyveket a melegellenes törvény miatt.

Ebben a cikkünkben a nembináris Ezrával beszélgettünk, aki nem sorolja magát sem a férfi, sem a nő kategóriába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!