Elhatárolódott A pozsonyi csata című filmtől a Magyarságkutató Intézet

2023. július 8. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Dátum nélküli, de feltehetően ezen a héten felkerült közleményben határolódott el A pozsonyi csata című animációs filmtől a Magyarságkutató Intézet. Mint írják, 1116 évvel ezelőtt ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől. A közlemény ezután így folytatódik:

„Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat. Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.”

A pozsonyi csata című filmet a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől. Idén márciusban Kásler Miklós vette át az intézet vezetését főigazgatóként, aki Horváth-Lugossy Gábort váltotta. Május végén három helyettest neveztek ki az intézetbe: az intézet tudományos főigazgató-helyettese dr. Csornay Boldizsár régész, történész, főmuzeológus lett; szakmai és operatív főigazgató-helyettesnek dr. Fazakas Zoltán József jogász, gazdasági jogi szakjogászt választották, tájékoztatási és kommunikációs főigazgató-helyettesnek pedig Balogh Andrea Johanna Petőfi Sándor-díjas és Táncsics-díjas kommunikációs szakember, újságírót.

A Telex megkereste a Magyarságkutató Intézetet, hogy megtudjuk, pontosan ki rendelte meg az animációs filmet és ki felügyelte annak szakmaiságát, valamint azt is, hogy hogyan áll az a 12 részesre tervezett, honfoglalásról szóló animációs filmsorozat, amire a film készítője kapott felkérést még 2020-ban.

A pozsonyi csatára összesen nettó 11,6 millió forintot költött a Magyarságkutató Intézet és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól még 2017-ben. A filmgyártón kívül a Magyarságkutató Intézet még három embernek fizetett: Tóth Gabinak 502 ezret a filmhez írt dal felénekléséért, Kőházy Ferencnek 502 ezret a filmhez írt dal felmondásáért, és Tóth Gergelynek szintén 502 ezret a werkfilm elkészítéséért.

A dal minden egyes forint közpénzt megért:

A film kivitelezését több jobboldali megmondó ember is kritizálta. Az író-rendező Baltavári Tamás, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke ugyanakkor azzal védte meg az alkotást, hogy ez vállaltan a videójátékszint, erre volt pénz, egy „nyugati színvonalú, valódi 3D animációs” film ennek a többszörösébe kerülne.

De ennél is nagyobb baj volt, hogy a film több olyan toposzt jelenít meg, történelmi tényként beállítva azokat, melyekben az ismeretterjesztés, a nem kellőképpen igazolt alternatív hipotézisek és a tudományosan megalapozatlan, vagy éppen meg is cáfolt mítoszok keverednek. A Magyarságkutató Intézet filmje többek között kételyek nélkül állítja, hogy a magyarok ősei a hunok; a magyarok a Kaukázus és a Fekete-tenger között éltek az 5. és a 9. század között; a Kárpát-medencei honfoglalással csak visszatértek ősi hazájukba; az itt talált népek kifejezetten örültek neki, hogy megjöttek a magyarok. Egyik sem igazán elfogadott nézet tudományos berkekben, ráadásul a film tele van bizarr történelmi anakronizmusokkal is. A filmről készült kritikánkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!