Nem oldódott meg a fizetős ágfalvi határátkelő ügye

2023. július 7. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából sikerült rendezni a Rajka és Deutsch Jahrndorf (Németjárfalu) között található határátkelővel kapcsolatos problémát, így azt a továbbiakban minden Győr-Moson-Sopron vármegyei lakos használhatja, ugyanakkor a Telexen korábban bemutatott ágfalvai, illetve a fertőrákosi átkelő ügyében nem született megállapodás Ausztria és Magyarország közt, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bécsben.

A tárcavezető az európai és alkotmányos ügyekért felelős osztrák miniszterrel, Karoline Edtstadlerrel folytatott megbeszélése után leszögezte, hogy a határt átjárhatatlanná kell tenni azoknak, akik törvénytelenül, tisztességtelenül akarnak átkelni, ugyanakkor lehetővé kell tenni, hogy minél több helyen és gyorsan kelhessenek át, akik ezt legálisan teszik.

Noha a Rajka és Deutsch Jahrndorf közt található határátkelő ügye rendeződött, az ágfalvai átkelőhely osztrák oldalán a polgármester sétáló utcává alakíttatta a határhoz vezető útszakaszt és a fertőrákosi átkelőt forgalmát is jelentősen korlátozni kívánja az osztrák fél. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy ez utóbbit kifejezetten a soproni határátkelő alternatívájaként hozták létre európai uniós forrásokból, és a lezárás nem pusztán a mindennapi életet nehezíti meg, de felmerül, hogy vissza kell fizetni a kialakítására felvett uniós támogatásokat is.

A magyar külügyminiszter arra kérte az osztrák európai integrációs minisztert, segítsen elérni, hogy Burgenland tartomány, illetve a helyi önkormányzatok ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek ellentétesek a közös európai megállapodással. Szijjártó Péter hozzátette, ígéretet kaptak arra, hogy Ausztria hamarosan javaslattal áll elő a fertőrákosi helyzet megoldásával kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!