Érkezik a nyár második hőhulláma: hétfőtől hőségriasztást adtak ki

2023. július 7. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

A várható előrejelzések miatt Müller Cecília országos július 10-én (hétfő) 00.00 órától július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére. Ez nem a legmagasabb fokú riasztást, de egyesekre nézve már ez is veszélyes lehet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írta: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Külön kiemelték, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjon senki az autóban.

Az OMSZ előrejelzése szerint a jövő hét közepéig nyugodt, és egyre melegebb idő lesz a jellemző, a hét elején már 36, 37 fokos csúcsértékkel.

Ajánlásuk szerint a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezenkívül javasolják a napi többszöri, langyos vizes zuhanyozást. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében pedig azt kérték – ebből csak idén 3800 volt, 9 sérülttel –, hogy erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, már amennyiben nincs tűzgyújtási tilalom. Grillezéskor és bográcsozáskor pedig semmiképp ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet.

Amennyiben már nem tud kiigazodni az időjárási figyelmeztetések és fokozatok tengerében ide kattintva olvashatják magyarázó cikkünk, olvasóink hűsölési tippjeit pedig itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!