A ravasz, az agy és a két lábon járó mélyhűtő – olvasóink praktikái az embertelen hőség ellen

2023. június 23. – 10:19

A ravasz, az agy és a két lábon járó mélyhűtő – olvasóink praktikái az embertelen hőség ellen
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A héten nagyon meleg, aztán még melegebb, aztán még annál is melegebb lett, ezért olvasóink segítségét kértük, osszák meg velünk tippjeiket, intelmeiket, mindenféle nyártúlélő csodareceptjüket. Jött is egy csokorra való jó tanács, íme:

Az evidenciák szerint eljárók

Jöjjön először az egyszeregy. Íme néhány teendő nyáron:

Árnyékoljunk! Ahogy azt Zoltán nevű olvasónk részletesen leírta, a lényeg, hogy minél kevesebb közvetlen napfény jusson a falakra, ablakokra (elsősorban a déli és nyugati oldalon). Szerinte az ablakok belső árnyékolása sokkal kevésbé hatékony, mint a külső, ezeket elég csak a nyári hónapokra telepíteni, ha valaki télen zavartalanul szeretne gyönyörködni a havas tájban (már ha lesz még ilyen a jövőben).

Spaletta: egyesek szerint régimódi, de sokkal jobb, mint a redőny – összegzi Zsombor az évszázados tapasztalatokon alapuló tényeket.

Hosszú távra tervezőknek – Zoltánhoz hasonlóan – ajánljuk a faültetést.

Szellőztessünk! De nem mindegy, hogy mikor. Zoltán mondja a tutit: csak éjszaka szabad enyhe kereszthuzatot csinálni, nappal csak rövid ideig, árnyékolás mellett szabad szellőztetni, de inkább sehogy se ajánlja. Pro tipp: a főzést is próbáljuk azokra a napszakokra időzíteni, amikor nem zúdul ránk a pokol tüze, ha kinyitjuk az ablakot – tehát estére vagy kora reggelre.

Víz, víz, víz! Naponta többször zuhanyozzunk, igyunk sok vizet, ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal vizet és permetezzük magunkat. Kerüljük a cukrozott és az alkoholos italokat.

Zoltán egy tuti receptet is adott a testpermetre, ami elmondása szerint neki évek óta beválik, és a ruhán sem hagy foltot: egy 500 ml-es permetezőhöz 100 ml 40 százalékos alkohol és 20 csepp jó minőségű illóolaj, például eukaliptusz, fodormenta, menta, levendula vagy 3 gramm kristályos menta. Ez a keverék nemcsak hűsít, egy másik – nyáron szintén kritikus fontosságú – feladatot is ellát: távol tartja a szúnyogokat. Fontos, hogy az illóolajok okozhatnak allergiás irritációt, mindenképp teszteljük egy kis felületen. Ha nem jön be, maradjunk a tiszta víznél!

András is a spriccelőre esküszik, és tudományos magyarázatot is ad rá, hogy miért: „középiskolai ismereteinkből tudjuk, a párolgás endoterm folyamat (hőelnyelő, nagyon leegyszerűsítve hűt). Ha a bőrünk vagy a ruhánk felületére vizet spriccelünk, a párolgó víz hűlése következtében sokkal jobb lesz a hőérzetünk. Érdemes jól porlasztó spriccelőt használni, és a lehető legnagyobb felületen spriccelni magunkat”. És ha bárkiben felmerült, hogy Zoltán miért alkohollal akarja permetezni magát víz helyett, András ezt is megmagyarázza: „Az etil-alkohol forráshője kisebb, tehát kisebb energia befektetésével több folyadék párolog, leegyszerűsítve jobban hűt”.

„Ugyanezért nem érdemes higanyt spriccelni magunkra, mivel a higany forráshője sokkal magasabb, mint a vízé” – teszi hozzá. Ez tehát inkább ne jusson senkinek az eszébe, már ha valaha is felmerült ilyen gondolat önökben.

A takarékosak

Gyula szerint sokkal kevesebb vizet fogyasztunk, ha a percenkénti hideg zuhany helyett egy lavór vízbe áztatjuk a lábunkat. Esetleg járkálhatunk bevizezett pólóban, és vizes törülközőt is magunkra csavarhatunk, de a vesetájékunkat és tüdőnket azért ne nagyon sokkoljuk a jeges törcsivel – figyelmeztet.

Barnabás is a lábfürdőben hisz, de ő megspékeli az élményt egy ventilátorral is. Szerinte ha be tudjuk úgy üzemelni, hogy „alulról, a lavór túloldaláról fújja felénk a levegőt, akkor szinte teljesen megvagyunk”. Ez laptop előtt görnyedéshez pont jó, alváshoz viszont már nem annyira, szerinte az ágyban a hideg vizes palackok funkcionálhatnak minihűtőként.

Renáta szerint sem kell egész nap a zuhany alatt állni: „Pár másodperc alatt felüdít, ha kis hideg vizet engedek a csuklómra, a hideg vizes kezemmel átsimogatom a könyökhajlatomat, térdhajlatomat, bokámat, nyakszirtemet is” – írja. Egyszerű, nagyszerű, gyors, takarékos, környezettudatos! Mi kell még?

A leleményesek

András a szűk magyar látókörből kilépve marokkói trükköt javasol a hőség ellen: forró tea! Ki gondolná, de tényleg működik. András egyébként a teljes hatás érdekében a sivatagi trendeket is javasolja az itóka mellé: hosszú, lenge ruhákban elviselhetőbb az aszfaltból áradó pokoli meleg is (fancsali képet vágó férfiaknak üzenjük, hogy a férfiszoknya is menő).

Nincs pénz légkondira? A ventilátor + egy tál jég remekül megfelel a szobahűtési célnak – állítja a trópusokon élő Anh Dat.

Laci masszőrként dolgozik egy parányi helyiségben az Üllői úton. „Ha meleg van odakint, nagyon meleg van idebent. Ha nagyon meleg van odakint, irdatlan meleg van idebent” – írja le a hangulatot. Laci azt írja, sokat gondolkodott rajta, hogy élhetné túl a hőséget, amikor jött az ötlet: ha kutyáknak van hűtőmellény, akkor talán embereknek is gyártanak. Tényleg van,

talált egy munkavédelmi eszközöket forgalmazó üzletet, ahol kapható hűtőmellény és hasonló célt szolgáló sapka is.

Vett mindkettőből, azóta abban dolgozik. „Masszőrök mellett ajánlom futároknak vagy lángos- és hekksütőknek a Balaton partján. Továbbá mindenkinek, aki szeret nem megdögleni nyáron” – írja.

Joci nem viccel, ha a hőség elleni védekezésről van szó: vett a gyógyszertárban nagy zselés zsákokat, és varratott nekik négyes pakkokat, amiknek az egyik oldaluk törülközőből, a másik vékony anyagból van. A lehűtött zsákokat este lefekvés előtt az ágyra teríti az alsó lábszára alá. De – mint írja – a pakkok tévénézéskor is remekül hasznosíthatóak. A zselés hűtőtasakok meglehetősen drágák, ezért Joci arra is figyel, hogy minél jobban meghosszabbítsa az élettartamukat: a zsákokat duplán becsomagolja, erre szerinte az írószerboltokban használható irattartó „bugyi” a legalkalmasabb. És ami fontos: csak becsomagolva teszi be a pakkot a mélyhűtőbe, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élelmiszerekkel.

Joci túlélőszettje – Fotó: Olvasói fotó
Joci túlélőszettje – Fotó: Olvasói fotó

Aki a saját agyán is túljár

Névtelenségbe burkolózó olvasónk a túlélés fekete öves mestere: ő a „pszichológiai hőséggátlót” veti be. Hogy mi az?

„Hosszú évekig embertelen melegben dolgoztam (és aztán otthon is embertelen melegben aludtam – légkondi nélküli panel), és mivel más módon nem tudtam már tovább csökkenteni a hőérzetemet, egy pszichológiai trükkhöz folyamodtam: egy live streamből eső és villámlás hangját hallgattam munka közben, illetve elalváshoz. Meglepő, de egész jól »átverte« az agyamat, amikor ezt a trükköt alkalmaztam, egy kicsit kevésbé tűnt elviselhetetlennek a hőség” – írja.

Azt azért hozzáteszi, hogy a hangeffektek sem jelentenek százszázalékos védelmet a hőguta ellen, senki ne próbálja kizárólag elmetrükkökkel átvészelni a meleget.

Egyébként nem a hőséggel van a baj, hanem velünk

„Egész évben ezt várom, és most élvezem, nem teszek ellene semmit, mert örülök, hogy van” – írja Zoli nevű olvasónk, és igaza van, minek panaszkodunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!