Orbán Viktor nevetgélve, sompolygó sunyi rókának nevezte Hadházyt, amikor az a repülőútjáról kérdezte

2023. július 6. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Parlamentben lépett oda Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy megtudja tőle, ki utasította márciusban a miniszterelnököt is szállító honvédségi repülőgépet, hogy Egyiptomból hazafelé ne egyenesen Budapestre repüljön, hanem tegyen egy kitérőt Pisa felé. Hadházy választ nem kapott, csak személyeskedést. Orbán azt mondta neki, hogy egy olyan sunyi alaknak, mint Hadházy, nem válaszol.

Az egész ügy előzménye, hogy Hadházy már márciusban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, amikor a honvédségi gép ezer kilométeres kitérőt téve Pisában szállt le, a gyanúja szerint azért, mert Orbán és felesége Firenzésben és Velencében magánjellegű programokon vettek részt. A képviselő szerint, ha az így volt, akkor az akár több millió forint adófizetői pénzbe kerülhetett.

A feljelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség április 6-án elutasította, azzal az érveléssel, hogy a gépen védett személy utazott, és a repülőgép és személyzete biztosította a védett személyek kísérésében való részvételhez szükséges személyi és technikai feltételeket. Az ügyészség álláspontja az volt, hogy ez a technikai jellegű segítség jogszabály alapján nemcsak a kormányfő kairói hivatalos útjára, hanem az olaszországi magánjellegű programjára is megillette a miniszterelnököt. "Ha a miniszterelnök a hivatalos útjáról előbb Magyarországra repült volna, majd innen utazott volna repülővel Olaszországban, az szükségszerűen magasabb költségekkel járt volna' – állította az ügyészség.

Hadházy június 18-án viszont már arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az ügyészség nyomozást elutasító határozatát. A bíróság szerint ha a miniszterelnök magánjellegű útjának technikai biztosítása állami kötelezettség is, vagyon elleni bűncselekmény – akár hűtlen kezelés – ettől függetlenül megvalósulhat.

Hadházy ezek után lépett oda a Parlamentben a Szijjártó Péter külügyminiszter és Szűcs Lajos fideszes képviselő társaságában lévő Orbánhoz, és megkérdezte tőle, miután írásban feltett kérdéseire nem kapott választ, hogy ki adott utasítást arra, hogy a repülőgép Pisa felé tegyen kitérőt. Orbán nevetgélve fogadta a kérdést, majd azt mondta Hadházyra: "Sompolygó sunyi róka, hát nem? Mondjuk meg neki."

Az Orbán társaságában lévők eközben azt mondják Hadházynak, hogy szégyellje magát, és azzal is jönnek, hogy parlamenti képviselők, esküt tettek, vegyék komolyan magukat.

Miután Hadházy nem tágít, Orbán folytatja: “Azt értse meg, hogy maga olyan sunyi alak, hogy magával senki sem áll szóba. Szívesen beszélünk mindenkivel mindenről, de maga egy olyan sunyi alak, hogy magával nem tudunk beszélni.”

A sokadszorra feltett Hadházy-kérdésre a reakció is nagyjából ugyanaz. “Ez nem érdekes, (mondta Orbán a repülős kitérőre). Az az érdekes, hogy mindig hazudozik, mindig sompolyog, mint egy rossz róka. Komolyan mondom. Szőrét hullató rossz vidéki róka.”

Orbán végül képviselőtársai gyűrűjében odébb állt, érdemi válasz nélkül hagyva Hadházyt.

A videófelvétellel és tartalmával kapcsolatban kerestük a miniszterelnök szóvivőjét, amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük vele a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!