Fővárosi Törvényszék: Az államnak ki kell adnia a Vodafone adásvételi szerződését

2023. július 3. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pert nyert az állam ellen, a Fővárosi Törvényszék döntése szerint az államnak ki kell adnia a Vodafone Magyarország 49 százalékos megvásárlásáról szóló szerződést.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, január 31-én a vételár kifizetésével lezárult a Vodafone megvásárlása, a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos irányító befolyást, a magyar állam tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. pedig 49 százalékos közvetett befolyást szerzett a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. A Vodafone Magyarország tranzakció kapcsán közzétett cégértéke 660 milliárd forint,

vagyis a magyar állam 323 milliárd forintért vásárolta be magát a cégbe.

Tóth már akkor megpróbálta kikérni a szerződést, abból lett a per. Márciusban az első bírósági tárgyaláson a Corvinus Zrt. azt mondta, hogy nem adhatja ki a magyar nyelvű szerződést, az nem létezik, mivel a megállapodást angol nyelven kötötték. A frakcióvezető szerint a bíróság most kimondta, hogy a szerződés lefordíttatásának 20 milliós költsége az államot terheli, mert már elsőre is magyar nyelven kellett volna megírni. A bíróság szerint üzleti titoknak minősülő adatokat a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. kihúzhatja, de 15 napjuk van kiadni a szerződést, valamint az ügyletet megelőzően készített értékelési, üzleti és jogi átvilágítási jelentéseket.

„Így már többet megtudhatunk majd arról, miért fizetett a magyar állam 324 milliárd forintot az adófizetők pénzéből egy olyan cég kisebbségi tulajdonrészéért, ami 2020-ban és 2021-ben is veszteséges volt”

– írta Tóth.

A bejegyzésben hozzátette, hogy szerinte ezekre is lehetett volna költeni a pénzt:

  • „ a teljes pedagógus-béremelés – ami azóta sem valósult meg; vagy
  • a 10 százalékos nyugdíjemelés, vagy
  • a 2008 (!) óta nem emelt családi pótlék megduplázása; vagy
  • a rászorulóknak nyújtott gyógyszertámogatások duplázása; vagy
  • 100 ezer családnak egyenként 3,2 millió forintos vissza nem térítendő energetikai korszerűsítési támogatás nyújtása.”

Szerinte a vásárlás célja nem az volt, hogy az állam vagyona gyarapodjon. A később megvalósuló Vodafone-Yettel részvénycsere-ügylet után „a 4iG már 70,5 százalékban ellenőrzi a Vodafone Magyarország Zrt.-t. (…) Orbánék valójában a 4iG számára nyújthattak támogatást.”

Bejegyzését azzal zárta, hogy ha fontosnak tűnő adatokat takar ki az állami cég, akkor fellebbezni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!