444: Figyelmeztetésben részesítette a Corvinus azt az oktatóját, aki etikai eljárást indított a kivételezgető tanárok ellen

2023. július 3. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs és jogi vezetői figyelmeztetésben részesítették azt az oktatót, aki etikai eljárást indított több másik oktatóval szemben – írja a 444.

Az ügy előzménye, hogy a téli vizsgaidőszakban egy hallgató a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett (sikeres) vizsgát. Az ügyről beszámoló 444 szerint a hallgató családja „érdemi Mol-részesedéssel rendelkezik”, a szülők pedig megpróbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél.

A külön vizsgák megszervezésében több tanár is segédkezett, ezért Ádám Zoltán, a Corvinus Közgazdasági Intézetének docense etikai eljárást kezdeményezett. Az egyetem Etikai Bizottsága bár megállapította, hogy két egyetemi vezető is vétséget követett el, az egyetem rektorhelyettese később mégis felmentette a két oktatót. Ádám Zoltán viszont bírósági felülvizsgálatot kért a két másodfokú etikai döntéssel kapcsolatban, így az ügynek még nincs vége.

Ádám az egyetem szakszervezeti tagjainak Facebook-csoportjában számolt be az etikai eljárásról, ám a levelei később kiszivárogtak a sajtóhoz. Ezért az egyetem vezetése június közepén figyelmeztetésben részesítette az oktatót, mert szerintük megszegte az egyetem kommunikációs és GDPR-szabályait. A figyelmeztetés szintén kiszivárgott levelezésekből derült ki a 444 számára.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének egyetemi elnöke, Toronyai Gábor nyilatkozata szerint Ádám Zoltán messzemenően törekedett a személyiségi jogok tiszteletben tartására, mivel nem nevezte meg az oktatókat, és kijelentette, hogy az egyetemi szakszervezet kiáll mellette.

„Ettől függetlenül, semmilyen kommunikációs és GDPR-szabályozás sem szolgálhat ürügyül az etikai ügyek eltussolására”

– írta Toronyai.

Ádám maga is megszólalt a figyelmeztetések miatt. Visszautasította az Apáti-Tóth Kata kommunikációs vezetőtől és Bíró Barbara jogi vezetőtől kapott figyelmeztetéseket. Mint írja, a beszámolói nem szegték meg az egyetemi kommunikációs szabályzatot, és korábban éppen Apáthi-Tóth erősítette meg neki, hogy nem korlátozhatja őt ilyen módon az egyetem.

Ádám arról is írt, hogy a múlt héten fenyegető hangú emailt kapott a Közgazdasági Intézet vezetőjétől, aki levelében a két vezetői figyelmeztetésre hivatkozik.

„A velem szemben ebben az összefüggésben tett büntetőintézkedések jogilag és kollegiálisan is elfogadhatatlanok, és 180 fokban ellentétesek az akadémiai autonómia elvével” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!