Pár órával a jelölés után már jóvá is hagyta Orbán új EU-ügyi miniszterét az Országgyűlés bizottsága

2023. július 3. – 16:20

Pár órával a jelölés után már jóvá is hagyta Orbán új EU-ügyi miniszterét az Országgyűlés bizottsága
Bóka János meghallgatása az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága előtt – Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága megszavazta, hogy alkalmasnak tartja Bóka János európai ügyekért felelős államtitkárt a miniszteri posztra – jelentette lapunk meghallgatáson jelen levő tudósítója.

Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága előtt zajló meghallgatáson a jelenlevő képviselők és a bizottság tagjai kérdezték Bókát különböző ügyekben. Válaszaiban kitért a pedagógusok béremelésére, amire szerinte akkor lesz pénz, ha az Európai Unió ad rá. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a magyarországi akkumulátor-gyárakhoz való hozzáállásáról kérdezte Bókát, aki válaszában azt mondta, hogy az akkumulátor-gyártás szerinte a zöld átmenet eszköze lehet és Magyarország gazdaságát a 21. század nyertesei közé repítheti. Bóka emellett nyomatékosította, hogy a most létrejövő új tárca, az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma nem érinti majd a többi minisztérium hatásköreit.

Az ülésen Fekete-Győr András kivételével minden bizottsági tag jelen volt, a Fidesz-KDNP képviselői hat igennel támogatták Bókát. A bizottság ellenzéki tagjai közül Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció képviselője Bóka alkalmassága ellen szavazott, Balassa Péter (Jobbik) pedig tartózkodott.

A volt SZDSZ-es Bóka János politikai pályafutásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Bóka János európai ügyekért felelős államtitkár augusztus 1-től kap miniszteri kinevezést, miután Varga Judit igazságügyi miniszter lemondása után Tuzson Bence új igazságügyi miniszter nem akart az uniós ügyekkel foglalkozni, így azokat külön tárcához sorolták. Európai Uniós Ügyek Minisztériuma néven fut majd a tárca – az erről szóló módosítót már be is nyújtotta a kormány a parlamentnek.

Bóka miniszteri kinevezését Gulyás Gergely azzal is indokolta, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét. „Így az új miniszter feladata az elnökségre való felkészülés koordinálása az ország uniós szövetségeseivel, illetve a kormányon belül a szaktárcákkal is” – mondta Gulyás Gergely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!