24.hu: Schadl György édesanyja a semmiből bukkant fel az újraosztott felszámolói piacon

2023. június 28. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

2021-ben két felszámoló cégben is tulajdonos lett a végrehajtói kar volt elnökének édesanyja, akinek korábban semmilyen üzleti érdekeltsége nem volt – írja a 24.hu.

Hétfőn a 24.hu cikke alapján a Telexen is megírtuk, hogy egy olyan felszámoló cég is működik abban az irodaházban, amely a korrupciós botrány kirobbanása előtt Schadl György tulajdonában is állt, ami 2021-ben az állami pályázati leadási határidő napján jött létre. A lap most kiderítette, hogy a különös körülmények között létrehozott cég egyik tulajdonosa Schadl György édesanyja.

A városmajori irodaházba bejegyzett ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft. 50 százalékos tulajdonosa, Hazai Edit Rozália, leánykori nevén Pozsár Edit Rozália – a cégadatok szerint így hívják Schadl György édesanyját is.

Nem ez az egyetlen cég, amiben érdekeltsége van: 50 százalékos üzletrésze van a Paladino Felszámoló Kft.-ben is.

A 64 éves Hazainak korábban – az Opten cégnyilvántartási adatai szerint – semmilyen gazdasági tevékenysége nem volt.

A kormány két éve osztotta újra a felszámolói piacot, amiből számos kormányközeli figura profitálhatott. A kormány 130-ról 90-re csökkentette azoknak a cégeknek a számát, amelyek a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását végzik. A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő volt a piacon. A 24.hu összesítése szerint az újonnan alapított cégek legalább felét a felszámolói pályázatok leadási határideje előtt néhány héttel vagy néhány nappal hozták létre.

Ilyen volt a ProTrust is, amely annak ellenére tudott nyerni, hogy a társaság hivatalos cégbírósági bejegyzése csak egy hónappal a leadási határidő után történt meg, tehát a pályázat leadásakor még sem adószámmal, sem cégjegyzékszámmal nem rendelkezett.

A ProTrust és Schadl édesanyjának másik érdekeltsége, a Paladino Felszámoló Kft. is feltűnik a végrehajtói kar volt elnökének határidőnaplójában. A Schadl sofőrje és személyi asszisztense által vezetett naplóban szerepel az alábbi, 2021. májusi feljegyzés:

„Garabits Marcinak 2m Ft vinni + paladino, protrust aláíratva + 66 mFt.”

Garabits Márton a Paladino társasági szerződését bejegyző ügyvéd, aki Schadl céges ügyeiben is eljárt, és akit „Marciként” emleget a végrehajtók volt elnöke a nyomozati dokumentumokban.

A Schadl–Völner-ügyben írt összes cikkünket pedig ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől