Kormányközeli figurák is jól járhatnak a felszámolásbiznisszel

2021. március 9. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy átrendezik a felszámoló cégek piacát, csütörtökön hirdették ki a nyerteseit annak az állami pályázatnak, amely arról szólt, hogy a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását. A tenderen több kormányközelinek tartott vállalkozó is nyert, írta tényfeltáró cikkében a Direkt36.

A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége. A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok – írták.

A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként, főként a banki hitelmoratórium lejárta után felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámoló cégek jól fognak járni. A felszámolói piacra azért éri meg belépni, mert a felszámolás során értékesített vagyon négy százalékát a felszámolók kapják meg fizetség gyanánt – tette hozzá a Direkt36.

A nyertesek között van többek között:

  • egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely a fideszes Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban parlamenti képviselő volt, jelenleg a jegybank felügyelő bizottságának elnöke;
  • a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft., amelynek egyik tulajdonosa Tasnádi László, volt belügyi államtitkár. Tasnádi a posztjáról 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú államtitkárt pont október 23-án léptették elő;
  • Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez köthető figurák, például Gál Miklós;
  • a BVL Kft., amelynek egyik tulajdonosa Varga Lajos Ernő, aki a sok kormányzati megrendelést elnyerő Valton-Sec biztonsági cég többségi tulajdonosa.

A teljes cikket el lehet olvasni itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!