Nemes Nagy Ágnesről és Bartók Béla feleségéről, Pásztory Dittáról is közterületet nevez el a II. kerület

2023. június 28. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Négy, eddig névtelen közterület elnevezése történhet meg a II. kerületben – jelentette be Őrsi Gergely polgármester a Facebookon.

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után az alábbi közterületek kaphatnak nevet:

  • Nemes Nagy Ágnes korzó lesz a Vízivárosban található 13584/1. és 13570/4. helyrajzi számú, egymásba nyíló közterület (a polgármester bejegyzése szerint ez egyben Budapest első korzója).
  • Karig Sára köz lesz a Rózsadombon található, Bimbó út 32/b mellett nyíló 12840/1 és 12589/6 helyrajzi számú terület.
  • Pikler Emmi liget lesz a Cseppkő és a Zöldkő utca közötti 15760/4. helyrajzi számú kis park.
  • Pásztory Ditta lépcsősor lesz a Törökvész városrészben található 11843/4. helyrajzi számú közterület, amely a Csalán út 3. és a Vöröstorony utca 10. között húzódik.

Két évvel ezelőtt már volt hasonló akciója az önkormányzatnak. A cél akkor is az volt, hogy javítsanak a budapesti arányon, hiszen a valós személyek nevét viselő utcanevek nagyjából 89 százaléka férfiakról és csak 11 százaléka van nőkről elnevezve. 2021-ben lett a II. kerületben Szabó Magda sétány, Psota Irén utca, Komlós Juci köz és Solt Ottilia tér is. Őrsi Gergely februárban jelentette be, hogy idén folytatnák az akciót.

A most elnevezett közterületek mindegyike olyan nőről kapta a nevét, aki valamilyen módon kötődött a kerülethez:

Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas magyar költő, műfordító a II. kerületben végezte gimnáziumi tanulmányait. Pikler Emmi gyermekorvos a II. kerületi Lóczy utcai csecsemőotthon vezetőjeként dolgozta ki forradalmi gyermeknevelési elveit. Bartók Béláné Pásztory Ditta családjával 1932 és 1940 között a II. kerületi Csalán úton élt. Ez volt Bartók Béla utolsó magyarországi lakhelye. Karig Sára a II. világháború alatt a Svéd Vöröskereszttel együttműködve számos életet mentett meg. 1947-ben választási biztos volt a II. számú szavazókörzetben, ahonnan választási visszaélést jelentett. Másnap elfogták, 1953-ig a vorkutai munkatáborban raboskodott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!