Szabó Magdáról sétányt, Psota Irénről utcát neveznek el a II. kerületben

2021. április 27. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy névtelen közterület elnevezéséhez kért segítséget a II. kerület február végén. A felhívásra akkor néhány nap alatt több mint 1000 javaslat érkezett, amiket összesítettek és elfogadtak. Az új utcanevekről Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere számolt be a Facebookon. Mint írta, további céljuk volt, hogy „valamelyest módosíthassunk a városban meglévő női és férfi utcanevek aranyán, hiszen Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el.”

A főváros jóváhagyása után hivatalosan az alábbi neveket viselhetik majd a korábban névtelen közterületek:

  • Szabó Magda sétány lesz a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között.
  • Psota Irén utca lesz a Fő utca 59–61. és a Bem rakpart között
  • Komlós Juci köz lesz a Józsefhegyi utca 26. és 28/a között
  • Solt Ottilia tér pedig a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca között.

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar írónő 2007-ben hunyt el, a legtöbben főként az Abigél, a Für Elise, Az ajtó vagy a Régimódi szerzőjeként ismerik. Psota Irén színművésznőt kétszer is kitüntették Kossuth-díjjal és Jászai Mari-díjjal, a Nemzet Színészének is megválasztották. 2016-ban halt meg. Komlós Juci, akárcsak Psota Irén, a nemzet színésze volt, 2011 halt meg, Jászai Mari-díjjal is kitüntették munkásságáért. A Szomszédokban a mindenki által ismert Lenke néni alakját játszotta.

Solt Ottilia szociológus, politikus a hetvenes években a Kádár-rendszerben tabunak számító szegénységet kutatta, ennek nyomán hozta létre a SZETA-t, amely a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb szervezetévé vált. 1988-tól a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója, 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő, később szociális munkások képzésével foglalkozott. 1997-ben halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!