A II. kerület eddig névtelen közterületeit olyan nőkről nevezi el, akikre büszkék

2023. február 26. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely egy Facebook-posztban arról írt, hogy a március 8-ai nőnap alkalmából több közterületüket nőkről neveznék el.

„Utcáink és közterületeink elnevezése sok esetben hordozhat fontos ismeretet. Helytörténetünk, kultúrtörténetünk vagy éppen tudománytörténetünk olyan szereplőinek állíthatnak emléket, akik példaként állnak előttünk, és akikre joggal vagyunk büszkék” – írta Őrsi.

Két évvel ezelőtt már volt ilyen akciója az önkormányzatnak, akkor az volt az egyik céljuk, hogy javítsanak a budapesti arányon, hiszen a valós személyek neveit viselő utcanevek nagyjából 89 százaléka férfiakról, és csak 11 százaléka van nőkről elnevezve. Ez a célt most is szem előtt tartják.

Két éve több mint ezer javaslatot kapott a kerület, ezután lett Szabó Magda sétány, Psota Irén utca, Solt Ottilia tér és Komlós Juci köz.

A II. kerület honlapján ismertette azokat a közterületeket, amelyekre névjavaslatokat várnak. A kijelölt területek praktikuma, hogy egyiken sincs bejegyzett házszám vagy lakóház, így senkinek sem kell okmányt cserélnie. Az egyik közterületről azt írták, hogy kormányrendelet előírásainak megfelelve Budapest első korzója lehetne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!