Orbán Viktor nem látja okát, hogy Prigozsin lázadása után változtasson a magyar külpolitikán

2023. június 26. – 15:52

Orbán Viktor nem látja okát, hogy Prigozsin lázadása után változtasson a magyar külpolitikán
Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pozsonyban találkoztak a V4-országok miniszterelnökei hétfőn. A megbeszélés után sajtótájékoztatót is tartottak, ahol Orbán Viktort a hétvégi oroszországi eseményekről, Prigozsin lázadásáról és annak következményeiről is kérdezték az Új Szó tudósítása szerint.

A magyar kormányfő szerint nincs ok arra, hogy Magyarország változtasson a külpolitikáján és az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásán. „Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz–ukrán háborúban eddig követtünk” – fogalmazott Orbán a lap szerint, majd hozzátette: továbbra is a békére törekednek.

„Az illegális migrációra van megoldás, csak az Európai Unió ezt a megoldást nem akarja megvalósítani” – erről is beszélt Orbán az MTI beszámolója szerint. A miniszterelnök szerint a migráció területén a magyar álláspont változatlan: amennyiben valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie.

„Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián”

– fogalmazott a magyar kormányfő. Az EU ezt a döntő lépést sem hajlandó szerinte megtenni, és az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért úgy látja, hogy ebben az ügyben tovább kell harcolni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy múlt héten a nyugat-balkáni régió több országában is járt, és örömmel hallotta, hogy fennmaradt az a közös álláspont, hogy a balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatát fel kell gyorsítani.

Orbán szerint olyan időszakban vagyunk, amikor a figyelem nagy része Ukrajnára összpontosul, de vannak más problémák is: figyelni kell a Balkánra is, ahol olyan növekvő feszültségek vannak, amelyek kifinomult, komplex megoldást igényelnek. A balkáni helyzet kezelése az unió részéről szerinte tele van tévedésekkel és eddig kudarcos volt.

Egy olyan Balkán-politikára van szükség a magyar kormányfő szerint, amely egyértelmű tagsági perspektívát ad az ott élő népeknek.

Orbán megengedhetetlennek tartja, hogy az az érzés alakuljon ki, hogy Ukrajna hamarabb kerülhet be az EU-ba, mint azok az országok, amelyek már évek óta tagjelöltek.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-oldalán azt írta, a V4-es tárgyaláson a migrációról, az energiabiztonságról, az ukrajnai háborúról, a zöld átállással kapcsolatos kihívásokról is egyeztettek.

Mindeközben Szijjártó Péter arról beszélt egy másik sajtótájékoztatón, hogy a hétvégén szorosan figyelemmel követték az oroszországi eseményeket.

„A nap folyamán telefonon beszéltem Oroszország miniszterelnök-helyettesével, beszéltem telefonon Szergej Lavrov külügyminiszer kollégával is, akivel áttekintettük a helyzetet”

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte mindketten olyan tájékoztatást adtak, ami végül „reálisnak és igaznak bizonyult”. Azt is mondta Szijjártó, hogy őt már a helyzet megoldásának nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztatta a belarusz külügyminiszer.

A hétvégi oroszországi eseményekről mi is kérdeztük hétfőn Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, valamint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztályát, ám nem kaptunk választ.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!