Szijjártónak már előre elmondta a belarusz külügyminiszter, hogy mi lesz Prigozsinnal

2023. június 26. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas hallgatás után megszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter a Jevgenyij Prigozsin által vezetett oroszországi lázadásról. Kiderült, hogy Szergej Lavrov orosz és Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszterekkel is tartotta szombaton a kapcsolatot.

Szijjártó a Külügyek Tanácsa után tartott sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre tért ki a hétvégi történésekre. Elmondta, hogy a hétfői egyeztetésen szóba kerültek az oroszországi események, meghallgattak katonai szakértőket is, akik szerinte inkább „kérdéseket fogalmaztak meg” például arról, hogy egy oroszországi destabilizáció szolgálhatja-e Európa érdekeit, vagy sem.

„A hétvégén mi is szorosan figyelemmel követtük az eseményeket, hiszen az ilyen típusú események Oroszországban, kimenetelüktől függően, elég erősen képesek befolyásolni az egész régió biztonsági helyzetét” – mondta.

„A nap folyamán telefonon beszéltem Oroszország miniszterelnök-helyettesével, beszéltem telefonon Szergej Lavrov külügyminiszer kollégával is, akivel áttekintettük a helyzetet”

– tette hozzá. Szerinte mindketten olyan tájékoztatást adtak, ami végül „reálisnak és igaznak bizonyult”. De a külügyminiszter napközben nem csak orosz kollégájával, hanem a belarusszal is egyeztetett. Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszterrel elmondása szerint azért is egyeztetett, mert az orosz és a belarusz elnök is egyeztetett egymással.

Szijjártó hozzátette, hogy őt már a helyzet megoldásának nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztatta a belarusz külügyminiszer.

A miniszter a Külügyek Tanácsa utáni sajtótájékoztatón tért ki a történtekre, de előtte elmondta, hogy továbbra is túl sok a háborúpárti ország, többen „újra és újra katonai támogatást szorgalmaztak, amit mi nem támogatunk”. Szijjártó arról is beszélt, hogy a kormány továbbra sem hagyja jóvá az újabb ukrajnai fegyverszállítások finanszírozását. Szerinte az Európai Békekeret kimerülőben volt, mivel már hatmilliárd eurót fordítottak belőle a tagállamok az ukrajnai fegyverszállításainak részleges finanszírozására. „Ezt a fókuszeltolódást hazánk élesen ellenzi” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!