Ács polgármestere a kínai katódgyár látványtervéről: Ha ránéz az ember, azt hiszi, hogy ez egy kastély

2023. június 26. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha ránéz az ember, azt hiszi, hogy ez nem is egy gyár, hanem valamilyen kastély, vagy mit bánom én micsoda. Ha hirtelen ránéz az ember, azt hiszi, hogy Amerikából küldték azt a képet, de nem, hanem ez Kínából, a központból származik” – mondta Szentirmai István, Ács polgármestere a városban épülő katódgyár látványtervéről az ATV Híradójának.

A napokban derült ki, hogy 520 milliárd forintból új kínai – elektromos akkumulátorokhoz való – katódgyár épül a Komárom-Esztergom megyei településen. A tervek szerint a gyár 2026-ra készül el, és 900 új munkahelyet teremt. A beruházáshoz a magyar állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta.

Helyi civilek a Telexnek eljuttatott közleményükben tiltakoztak a beruházás ellen, és nyílt levelet írtak Szentirmai István fideszes polgármesternek is. Mint fogalmaznak, a polgármester a bejelentést megelőző hetekben tagadta vagy elhallgatta a beruházással kapcsolatos híreket, és nyilatkozatában fém autóalkatrészként hivatkozott a gyártási végtermékre, miközben várhatóan egészségkárosító nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmaz.

„Polgármester Úr! Állampolgári jogaink mentén elvárjuk, hogy hívjon össze rendkívüli és nyílt – nem online, virtuális, hanem személyes megjelenésen alapuló – közmeghallgatást, melyen Ön és a területért felelős parlamenti képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit nézzenek a választóik és a város polgárai szemébe és kérjenek bocsánatot felelőtlen kommunikációjuk és a település veszélyeztetése miatt!” – áll a Kiáll(t)unk Ácsért nevű szerveződés levelében, amelyben azt is követelik, hogy tájékoztassák a lakosságot a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról és az elvárható hatástanulmányok eredményeiről.

„Véleményem szerint egy hisztéria folyik ebben a témában, hisz úgy, ahogy én sem tudok minden erről még teljesen, ők is alapjában véve olyanról nyilatkoznak, amit nem tudnak pontosan, hogy milyen körülmények lesznek”

– mondta Szentirmai István az ATV-nek. A polgármester egyébként tartana fórumot az ügyben, de azt mondja, majd csak akkor, ha több információ birtokában lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!