Márki-Zay: Kossuth Lajos is kért külföldi segítséget a diktatúra megdöntésére

2023. június 22. – 21:55

Márki-Zay: Kossuth Lajos is kért külföldi segítséget a diktatúra megdöntésére
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi Fidesz-székház előtt nagyjából 150–200 ember gyűlt össze Márki-Zay Péter felhívására Hódmezővásárhelyen csütörtökön, ahol Lázár János, illetve a napokban országossá lett kijelentése miatt tüntettek. Amíg folyamatosan érkeztek a transzparensekkel és kartonpapírra írt követelésekkel felfegyverzett vásárhelyiek, addig magnón többször újrajátszva Lázár egyik korábbi nyilatkozata szólt, amelyben megígéri, hogy országgyűlési képviselőként azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak, emellett pedig – reflexióként – többször lejátszották rádiós kijelentését, amelyben azt mondta: hogyha a vásárhelyiek újra megválasztják Márki-Zayt polgármesternek, akkor a város semmilyen támogatást nem fog kapni a kormánytól.

A demonstráción megjelent Berényi Károly alpolgármester is, aki rövid felszólalásával nyitotta meg az eseményt: elmesélte hogy Lázár Jánost már a miniszter politikai pályafutásának kezdete óta ismeri, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „ez az egyébként tehetséges fiatalember, akinek megadatott, hogy jót tegyen a szülővárosával, nem élt ezzel”. Az alpolgármester szerint Lázár ezzel a Rádió7-ben elmondott kijelentésével „átlépte a Rubicont”, vagyis visszavonhatatlanná tette, hogy nem lesz kiegyezés és rendes demokrácia a városban, ha rajta múlik.

Márki-Zay Péter – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Márki-Zay Péter – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Negyed hét körül megérkezett Márki-Zay Péter is, aki szerint az elmúlt öt évben Hódmezővásárhely megszabadult a korrupciótól, a félelemkeltéstől, és ezért köszöni a lakosok bizalmát. Ezután hamar rátért a lényegre, Lázár János lemondását követeli, mivel zsarolásnak és hatalommal való visszaélésnek tartja azt, amit a miniszter a rádióban mondott. „Ha egy jogállamban egy miniszter ilyet mond, az elfogadhatatlan. Lázár János mondjon le!”

A polgármester szerint Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és az 56-os hősök is kértek külföldi segítséget a hazai diktatúra megdöntésére. „Az az árulás, ha segítséget kérünk a Nyugattól vagy az ha a Nyugat nem segít? – tette fel a kérdést a polgármester a jelenlévőknek, reagálva arra visszatérő vádra, miszerint külföldi pénzből idegen érdekeket szolgált volna miniszterelnök-jelöltként.

A polgármester követelte, hogy Hódmezővásárhely kapja meg a kormánytól azokat a támogatásokat, amiket az elmúlt években megvonták a várostól, például a városi uszoda fejlesztéséhez és fenntartásához ígért több százmilliós támogatást, amit korábban egyetlen megyei jogú városként nem kapott meg. „Álljunk ki nemcsak Hódmezővásárhely, hanem Magyarország mellett!”.

Molnár Róbert – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Molnár Róbert – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Márki-Zaytól szövetségese, Molnár Róbert kübekházi polgármester vette át a mikrofont. A falusi polgármestert a jelenlévők vastapssal köszöntötték, aki szenvedélyes hangú, patetikus beszédében leszögezte, hogy a békességért nem szabad elhagyni az igazságot, mert akkor nem békesség lesz, hanem közöny. „Nem lehetünk a rendszer kutyái, mi nem fotelforradalmárok vagyunk, ki merünk jönni a nyári hőségben is” – hangsúlyozta Molnár, aki felidézte, hogy még 1989-ben együtt tüntetett Orbán Viktorral és a Fidesz alapítóival, majd ehhez hozzátette, hogy „azok, akikkel akkor együtt tüntettünk egy diktatúra ellen, azok most kiépítettek egy másikat”.

A kübekházi polgármester zárásként felolvasott egy, a zsarnokok megdöntéséről szóló passzust a Bibliából. A tüntetők 19 óra körül átvonultak a helyi rádióadó, a Rádió7 székházához, ahol Lázár János a hírhedt kijelentését tette. Indulás előtt azonban Márki-Zay még átadta a jelenlévők által aláírt, Lázár János lemondását követelő petíciót a Fidesz-iroda egyik dolgozójának.

A rádiószékház előtt Fejes Péter önkormányzati képviselő mondott beszédet. „Kaptunk egy tockost a nagyúrtól, nem tetszik neki, hogy szabad a város” – jelentette ki, majd némi iróniával fűszerezve felsorolta és összehasonlította a város Lázár János polgármestersége alatt történt fejlesztéseit és az elmúlt évek nagyobb beruházásait.

Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

A képviselő után ismét a polgármester vette át a szót, aki a sajtószabadságról és a véleménynyilvánítás jogáról beszélt, majd felolvasott egy petíciót, amelyet a rádió vezetőségének címzett, ebben követelve, hogy magyar sajtóorgánumként felelősen lássák el a közszolgálati feladatokat, vagyis a kormánynak esetleg kellemetlen híreket is közöljék, és ne torzítsák a közinformációkat, ezenkívül pedig adjanak lehetőséget az ellenzéki politikusoknak is a nyilvános véleményformálásra. „Csak az igazat! Ne hazudjatok!” – mantrázták a jelenlévők a polgármester szavaira, aki ezután átadta az ezelőtt felolvasott petíciót a rádió bejáratánál Göbl Vilmosnak, Lázár sajtófőnökének.

A tüntetés végén a polgármester bejelentette, hogy valószínűleg az Európai Bírósághoz fognak fordulni hatalommal való visszaélés gyanújával a miniszter kijelentése kapcsán.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!