Tavaly állították hadrendbe azokat a katonai helikoptereket, amelyek közül az egyik lezuhant Horvátországban

2023. június 21. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Horvátországban lezuhant Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikopterhez hasonló katonai gépeket 2022 februárjában állították hadrendbe, a magyar állam 20 darabot vett ebből a típusból, melyekből az utolsó darab 2021 decemberében érkezett meg az Airbus donauwörthi bázisáról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra – írja a 444 a kormányzati honlap adataira hivatkozva.

A Honvédelmi Minisztérium szerda délután közleményben megerősítette, hogy „szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban”. Az MTI-n közzétett tájékoztatás szerint a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

2022 februárjában Maróth Gáspár, akkori védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek jelentette be a katonai helikopterek hadrendbe állítását. Maróth Gáspár akkor úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség ma ünnepélyesen hadrendbe állítja Szolnokon azt a húsz Airbus H145M könnyű-, többcélú katonai helikoptert, amelyek a 2017-ben elindított Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program által az első megrendelések egyike volt.

H145M típusú helikopter Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI
H145M típusú helikopter Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

90 műszaki üzemeltető szakembert, valamint több mint 50 pilótát képeztek ki a helikopterekhez. Akkor Maródi azt is mondta, hogy a helikoptercsaládhoz drónokat, pilóta nélküli gépeket terveznek integrálni, amelynek a vezérgépei lennének a hadrendbe állított helikopterek.

„A világ abba az irányba halad, hogy az ember vezette gépek – a honvédség esetében a H145M-ek és a nagyobb, jelenleg gyártás alatt lévő H225M-ek – megfelelő elektronikai felszereltséggel felfegyverzett ”drónfalkákat„ tudnak irányítani biztonságos távolságban az ellenség légvédelmétől” – tette hozzá.

A horvátországi katonai légibalesetről a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán 16:30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!