Ízléstelen hatásvadászat – mondja az ukrán fotós, akinek a képét felhasználta a kormány az új, békepárti kampányában

2023. június 20. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

A 444-nek nyilatkozott Mihajo Palincsak, az ukrán fotós, akinek az izjumi tömegsírról készült fényképét használta fel a kormány az új, békepárti kampányában. Palincsak a lapnak azt mondta, ízléstelen hatásvadászatnak tartja, hogy a képet kontextus nélkül használták fel a magyar kormány hirdetésében.

Ahogy arról hétfőn a Telexen is beszámoltunk, az ellenzék háborúpártiságát hirdető plakátok után több lapban is feltűnt a kormány új, békepárti hirdetése.

„Elég volt a háborúból! Itt az ideje a békének!” – áll az egész oldalas hirdetésben, felette Palicsnak felvétele az izjumi tömegsírról, azzal a felirattal, hogy „Több tízezer gyermek maradt árván”.

A kormány békepárti hirdetése a Magyar Nemzet 2023. június 19-i számában – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
A kormány békepárti hirdetése a Magyar Nemzet 2023. június 19-i számában – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A békeidőben 47 ezres Izjumot öt hónap orosz megszállás után szabadította fel az ukrán hadsereg tavaly szeptemberben. A Telex tudósítói ott jártak a város melletti tömegsír exhumálásánál. „Az egyik gödörben egy egész család feküdt, szülők és két gyerek. A lábuk alapján próbálják őket azonosítani” – mondta akkor az egyik feltáráson dolgozó munkás a Telexnek. Az orosz megszállók tavaly márciustól augusztusig temettek ide több száz halottat. Többen természetes halált haltak, de sokan háborús bűncselekmények áldozatai lehetnek. A beszámolók szerint a több mint négyszáz exhumált holttest között több is volt, amely megkötözött kézzel került elő. Helyszíni riportunk itt olvasható.

Az izjumi tömegsír – Fotó: Huszti István / Telex
Az izjumi tömegsír – Fotó: Huszti István / Telex

A 444-nek a kormány hirdetésében felhasznált fénykép szerzője, Mihajo Palincsak azt mondta:

„A leírás nélkül semmi nem derül ki arról, valójában mi látható a képen. Így ez csupán ízléstelen hatásvadászat. Nem vagyok tehát boldog, de mit lehet tenni. Az ügynökségtől megvették a képet, azt csinálnak vele, amit akarnak.”

„Furcsa, hogy Magyarország, azaz a szomszédunk az, aki minden lehetőséget megragad arra, hogy nehezebbé tegye a mi életünket itt Ukrajnában, miközben az egész nyugati világ egyesült, hogy segítsen nekünk” – tette hozzá a fotós.

A 444 szerint azonban nem teljesen biztos, hogy megállja a helyét az az állítás, hogy a magyar kormány „azt csinál a képpel, amit akar”.

Palincsak a SOPA Images nevű, hongkongi székhelyű ügynökségnek készíti a képeit. A SOPA-tól vette meg az izjumi képsorozatát a Reuters. Azt nem lehet tudni, hogy a kormány honnan töltötte le a képet.

A 444-nek Teisenhoffer Viktória, a Reuters magyarországi irodájának sales managere azt mondta, az ügynökség képeit alapvetően hír kontextusban lehet felhasználni, ha ettől eltérő (például hirdetési) céllal használnának fel egy képet, akkor minden esetben szükséges beszerezni a képet készítő fotós joglemondó nyilatkozatát a publikálás előtt. Ez a magyar kormány hirdetése esetében nem történt meg, Palicsnakot legalábbis senki nem kereste meg ezzel kapcsolatban. Az üggyel kapcsolatban a lap kérdéseket küldött a Kormányzati Tájékoztatási Központnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!