Milyen erkölcsi alapon ítélkezik ön? – kérdezik a tiltakozás miatt kirúgott tanárok Maruzsa Zoltántól

2023. június 20. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani” – ezt írta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Telex birtokába jutott belső levelezésben többek között a Klebelsberg Központ (KK) Stratégiai és Kommunikációs Főosztályát vezető Antalffy Péternek, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak és a KK szakmai vezetőinek egy levelezésben.

A belső levelezést, amit egymás között folytatott le a Telexnek küldött válaszról többek között Maruzsa Zoltán és a KK kommunikációs főosztálya, véletlenül küldték el a Telexnek. Hétfőn, a kormányinfón a Telex riportere arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy elfogadható-e ez a fajta kommunikáció, illetve hogy lesz-e következménye az ügynek, amire Gulyás azt mondta: látszik, hogy milyen veszélyes a Telexszel levelezni, illetve azt is, hogy minden esetben a munkáltatónak kell döntenie az érintettek sorsáról.

Kedden Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium korábban kirúgott tanára nyílt levelet küldött Maruzsa Zoltán államtitkár részére. A levelet tíz másik, szintén polgári engedetlenség miatt elküldött kollégájával írta alá. Ebben azt írják, hogy Maruzsa a pedagógus-szakszervezetnek címzett, 2022. augusztus 30-i keltezésű levelében úgy fogalmazott: „A polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Alkalmazása felveti azt a kérdést, milyen erkölcsi alapon állnak és tanítanak azok a pedagógusok, akik önmaguk sem tartják be a rájuk is vonatkozó jogszabályokat.”

Azóta azonban előkerült a kiszivárgott levelezés, amiben Maruzsa azt írta: „Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.”

A pedagógusok szerint a mondat több kérdést is felvet, ezeket:

  • Milyen erkölcsi alapon áll és vezet egy államtitkárságot Ön, aki hazugságra biztatja a beosztottjait?
  • Milyen erkölcsi alapon ítélkezik Ön a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok felett, miközben az Ön által irányított intézményekben – ezek szerint – bevett gyakorlat a hazudozás?

Hétfőn a Momentum arról küldött közleményt, hogy a párt elnöke, Gelencsér Ferenc írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. Azt kérdezte, hogy:

  • A tapasztalatai alapján Maruzsa Zoltán államtitkár naponta átlagosan hányszor hazudik?
  • Naponta hányszor biztatja arra szűkebb, illetve tágabb munkakörnyezetét, hogy ne mondjanak igazat, mert akkor nagy nehézségbe kerülnének?

Az írásbeli kérdésre még nem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!