Gulyás: Soha nem merült fel komolyan, hogy HIMARS-rakétarendszert vásároljunk

2023. június 19. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszter szerint nem voltak arról érdemi tárgyalások, hogy Magyarország az Egyesült Államoktól HIMAR-rakétarendszert vegyen. Szándéknyilatkozat és szerződés nem volt, az, hogy tárgyalások voltak-e ilyesmiről, azt nem tudja Gulyás.

Korábban írtunk arról, hogy az Egyesült Államok blokkolt egy 735 millió dolláros fegyvereladást, amiért Magyarország még nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását. James E. Risch szenátor, az amerikai külügyi bizottság vezető republikánus tagja úgy nyilatkozott, hogy nem halad előre a svédek NATO-csatlakozása, ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti az eszközök eladását Magyarországnak. A fegyvercsomag 24 HIMARS rakétaindító üteget, valamint több mint 100 rakétát tartalmaz a hozzájuk tartozó alkatrészekkel és támogatással együtt.

Ezzel szemben a honvédelmi minisztérium azt állítja, hogy a kormány tavaly kért információkat a rakétarendszerről, de mivel nem kaptak választ az amerikai féltől, lezártnak tekintették a kérdést. „Az előző kormányzati ciklusban a beszerzésekért felelős kormánybiztos levélben kért információt a HIMARS-rakétarendszerekre vonatkozóan, 2022. márciusi határidővel. Erre válasz az amerikai féltől nem érkezett, a tárca az ügyet ezzel lezártnak tekintette. A Honvédelmi Minisztériumnak nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni” – közölték korábban.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!