Giorgio a Carson Comából: Nagy szívfájdalmam, hogy a legtöbb haverom külföldre költözik

2023. június 17. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített a 444 Fekete Giorgióval, a Carson Coma frontemberével. Olaszországban született, édesapja magyar, édesanyja olasz, 8 éves korában költöztek a szüleivel Magyarországra, „összességében sokkal inkább érzem magam európainak, mint külön olasznak, külön magyarnak” – mondta.

A zene a Torino–Székesfehérvár közötti végtelen autóutaktól eredeztethető az életében, gimnáziumban kezdett el zenélni. El tudja képzelni, hogy zenekari menedzsmenttel foglalkozik majd egyszer a távoli jövőben, akár itthon vagy külföldön.

Úgy véli, sok önreflexióra van szükség. „Lásd kívülről magadat. Nem beleragadni a saját ámulatodba. Hú, most megcsináltad a második Budapest Park-os teltházat. Aztán ha szarabbul megy, elkezded okolni a világot, hogy mindenki egy fasz, csak én nem. Annak semmi értelme.”

Nagy szívfájdalma, hogy a legtöbb haverja elköltözik. „Rettenetes dolog. Van, aki látni akarja a világot, többet akar tapasztalni. Értem. De még több olyan, aki nem kap lehetőséget abban, amiben jó. Mondjuk operatőr. És nem hívják vagy nem akar NER-es történelmi filmekben statisztaszerepet játszani. Képzeld el, hogy van egy szenvedélyed, hivatásod, kötődsz az országhoz, de nincs más választásod, mint elköltözni, hogy azt csinálhasd, amit szeretsz. Erről is szól a Feldobom a követ c. szám.”

Szeretnének többet koncertezni vidéken, Pest megyén kívül is. Nyilván nem örültek annak, hogy a magyar kormány fennhatósága alatt álló brüsszeli Liszt Ferenc Intézetben kamuszagú indokkal lemondták a koncertjüket, de erről beszélni annyira nem szeretnek. „Faszom akar arról beszélni, hova miért nem hívtak el, ha helyette zenélhetnénk is.”

Megkérdezték tőle azt is, mikorra teszi „az első carsoncómázós Deák Dániel-kampányt”. „Mi igazából pont olyanok vagyunk, mint a legtöbb ember: nem vágyunk arra, hogy politizáljunk. (…) arra viszont vágyunk, hogy elmondjuk, miként látjuk a világot magunk körül, és rezonáljunk a környezetünkre. Az elmúlt években bőven voltak ilyen dalaink, mint a Pók meg a Peti és én, amik olyan témákat érintettek, mint az elfogadás vagy az LMBTQ-jogok. Hogy ezekről feltétlenül beszélnünk kell, vagy ennek jelentőségét érezzük, az nem feltétlenül a mi felelősségünk” – mondta.

De úgy véli, nem jó, ha beállítják őket „ellenzéki zenekarként”. „Onnantól másodlagos mit csinálsz, milyen dalokat írsz, csak várják a megmondást. Aztán amikor történik valami, és nem mondod meg eléggé, felkérdeznek. Ezt nem akarom. Én tényleg csak dalokat akarok írni. Nem lehet ez egy program, nem lehet e mögé bújni. Mint az utóbbi években a Coldplay, ahogy a klímavédelmet nyomja. Az már számomra szomorú.”

Kétség sem férhet ahhoz, hogy az új magyar rap- és poporientált könnyűzenei generáció enyhén szólva nem a zenekarokról és a gitárokról szól. Az egyik erős kivételt a budapesti Carson Coma jelenti, amely pár év alatt az ország legkeresettebb rockzenekarává vált, rendszeresen telt házas koncerteket tartanak. Az After Podcastben a zenekar felével, Héra Barnabással, Fekete Giorgióval és Gaál Péterrel beszélgettünk politikai töltetű dalszövegekről, gyanús módon lemondott brüsszeli koncertről és az új hangzásukról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!