Tovább szárnyal a fellegek felett Mészáros Lőrinc cégcsoportja

2023. június 16. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Üzemi szinten ötszörösére nőtt az Opus Global Nyrt. eredménye a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első negyedévében – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A felcsúti multimilliárdos cégcsoportjának érdekeltségei 2023 első negyedévében minden ágazatban jelentős hatékonyságjavulást mutattak fel az IFRS szerinti konszolidált gyorsjelentés szerint.

„A válságjelenségek átvészelésén túl a várakozásokat meghaladó eredménytermelő képességről adtak számot a cégek, köszönhetően a józan költséggazdálkodásnak, és a korábbi években elindított felújítások és fejlesztések aktiválásának”

– indokolta a nem rossz eredményt a cégcsoport.

A sikerek részletezve:

  • A cégcsoport konszolidált szinten az év első három hónapjában a bázisidőszakhoz képest 71,3 százalékkal magasabb, összesen 167 milliárd forint működési bevételt ért el.
  • Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 15,1 milliárd forintot ért el, ami több mint ötszöröse az előző év azonos időszaka üzemi eredményének.
  • Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, a kétszeresére, 25,7 milliárd forintra nőtt.
  • Az adózott eredmény 10,8 milliárd forint volt 2023 első negyedévében.

A cégcsoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a negyedév végén 35 társaságot foglalt magában.

Az összesített működési bevételből az idei első negyedévben az energetika szegmens birtokolta a legnagyobb részarányt, 41 százalékot, vagyis 68,6 milliárd forintot. Az építő- és termelő ipar 29 százalékos részesedéssel, 48,4 milliárd forinttal, a mezőgazdaság és élelmiszeripari szegmens 25 százalékkal, 41,7 milliárd forinttal, a turizmus 4 százalékkal, 7,1 milliárd forinttal járult hozzá a bevételekhez. A vagyonkezelés szegmens az összes működési bevételből továbbra is 1 százalékot, vagyis 1,2 milliárd forint körüli értéket tesz ki.

Ahogy arról tavaly év végén beszámoltunk, 2022-ben az Opus-csoport működése során először átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget. Ez 2023 első negyedévében folyamán egészen 1070 milliárd forintig nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!