Elfogták a szabolcsi kórház két főorvosát, akik hálapénzt fogadtak el a betegeiktől

2023. június 14. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Orvosok és betegek ellen indított nyomozást a rendőrség. A megalapozott gyanú szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kórház 71 éves és 46 éves orvosa hálapénzt fogadott el betegektől a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért. Márpedig 2021-ben törvényileg tiltották be a hálapénzt. Nemcsak az orvosokat büntethetik, hanem hálapénzt adókat, „a vesztegetőket” is.

A rendőrség közleménye szerint a tiltott pénzügyi juttatások elfogadásával a két orvos rendszeres jövedelemre tett szert. A nyomozás eddigi adatai szerint az idősebb orvos tizennyolc, míg fiatalabb kollégája nyolc alkalommal fogadott el betegeitől készpénzt a térítésmentes állami egészségügyi szolgáltatásért. Az orvosoknak átadott hálapénz mértéke alkalmanként tíz- vagy húszezer forint volt.

A rendőrség a két főorvost előállította, és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanújával kihallgatta. A 46 éves orvost a rendőrség őrizetbe vette, és indítványozta a letartóztatását. A 71 éves orvos egészségügyi szabadlábon védekezhet.

Az ügyben „a vesztegető oldalon álló” betegeket vesztegetés megalapozott gyanújával hallgatták ki a nyomozók. A nyomozás folytatódik, és a rendőrség szerint várhatóan a vesztegető oldalon állók létszáma még bővülni fog.

Tavaly 11 orvos ellen indult eljárás hálapénz elfogadása miatt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!