RTL: Tavaly 11 orvos ellen indult eljárás hálapénz elfogadása miatt

2023. január 14. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hálapénz elfogadása miatt 11 orvos ellen indult eljárás tavaly – idézi az RTL a Nemzeti Védelmi Szolgálat összesítését.

Az NVSZ a múlt héten tette közzé az egészségügyi bűncselekményekkel kapcsolatos statisztikáját. Az elmúlt évben összesen 287 esetben indítottak eljárást.

Tavaly csaknem 100 alkalommal végeztek megbízhatósági vizsgálatot, ami azt jelenti, hogy az ellenőrök betegnek adták ki magukat. Az így tesztelt orvosok közül ketten elfogadtak hálapénzt, ellenük is eljárás indult. 2022-ben összesen 11 orvos bukott le hálapénz elfogadása miatt.

Novemberben fény derült egy ügyre is, amelyben egy csoport olyan betegek számára gyártott ortopéd cipőt, akik nem is tudtak erről. A banda eközben felvette az eszközök gyártása után járó állami támogatást is. A csalók idősotthonokból és rendelőintézetekből szerezték meg idős betegek adatait, akik közül sokan nem is tudtak járni. Az ügy miatt hét embert tartóztattak le, közülük három orvost, akik 3000 betegnek írtak fel ilyen gyógyászati segédeszközt.

A hatóság több mint 350 millió forintot foglalt le az elkövetőktől.

Gyakori volt még a védettségi igazolvánnyal való visszaélés is. Egy háziorvos például 2700 esetben igazolta, hogy beadta a koronavírus elleni vakcinát valakinek, ám több alkalommal kenőpénz ellenében végül nem adta be az oltást, hogy a páciens védettségi igazolványhoz jusson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!