Tóth Endre: A kormánypárti ispánok Döbrögi urasággal az élen deresre készülnek húzni a tiltakozó pedagógusokat

2023. június 13. – 11:04

Tóth Endre: A kormánypárti ispánok Döbrögi urasággal az élen deresre készülnek húzni a tiltakozó pedagógusokat
Tóth Endre, a Momentum képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Hidegvérű bosszúállás zajlik e ház falai között. A sok kormánypárti ispán Döbrögi urasággal az élen éppen deresre készülnek húzni a tiltakozó pedagógusokat.” A múlt héten benyújtott státusztörvény-javaslatról beszélt keddi napirend előtti felszólalásában Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője a parlamentben. Az Országgyűlés pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja a státusztörvényt, amely ellen hónapok óta tiltakoznak a diákmozgalmak és pedagógus-szakszervezetek.

A Momentum képviselője szerint „Döbrögi uraság és a zsoldosainak bajszos főkapitánya” negyven botütéssel akarja büntetni a méltó munkakörülményeket követelő pedagógusokat. „Nem a fizetésetek kicsi, hanem a pofátok nagy, ordítják oda a tanároknak. Van, akit kirúgnak, van, akit felmondásra kényszerítenek, másokat pedig megtörnek” – fogalmazott Tóth, aki szerint a kormánynak egyedül a statuálás a fontos, nem pedig az oktatás.

„A deres fényesen csillog, suhog a gumibot, száll a könnygáz. Aprítják azokat, akiknek fontos a nemzet jövője.”

Ahogy telik az idő, Tóth szerint „egyre erősebb kordont kell építeni Döbrögi uraság várához”, mert a „Ludas Matyik elszemtelenedtek”. A szakértelemnek a kormány már régen hátat fordított, „kénytelenek az izomra és a vasra támaszkodni” – tette hozzá.

„Valaha nekik is volt oktatáshoz értő mesteremberük, de mára száműzték kertészkedni a Hegyvidékre egy nagy turulmadár árnyékába” – mondta Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterről, aki 1998 és 2001 között oktatási miniszter volt. Korábban értékálló béremelést ígértek a pedagógusoknak, de az csak ígéret maradt, „tudhatták volna a tanárok, hogy Hoffmann meséit nem szabad túl komolyan venni” – utalt a volt oktatásért felelős államtitkárra, Hoffmann Rózsára. Tóth szerint az oktatás legatyásodott mára, „a fizetések meg a bányász béka ülepe alatt”.

A Momentum képviselője arról is beszélt, hogy a kastélyok és a stadionok építése felemésztette a pénzt, ám az üres kincstár miatt a kormány a háborúra és Brüsszelre mutogat.

„Az uraságra kevesen gyanakodnak, pedig már a Holdról is látszik, hogy a vejével meg a kelekótya cimborájával pakoltatta ki éjjelente a sok aranyat.”

Tóth szerint a státusztörvény miatt 5 ezer tanár mondhat fel szeptemberig, és a számok azt mutatják: az érettségizők sem tódulnak a tanári pálya felé. „Valószínűleg a deresre húzás nem a legjobb pályaorientáció” – jegyezte meg.

A Momentum politikusa arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy Döbrögi nem nevetett a történet végén, hiszen Ludas Matyi győzött. „Amíg világ a világ, a hatalmával visszaélő uraságot móresre tanítja majd a nép, akit ő előtte deresre húzott.”

Dömötör: Közel kétezermilliárd forinttal többet költünk jövőre oktatásra, ez önök szerint büntetés

„Arra nem szeretnék reagálni, hogy külső karakterjegyek alapján sérteget embereket. Csak annyit tennék hozzá, hogy ezért kár volt Oxfordban tanulniuk, ha ez a stílus” – reagált a kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Arról beszélt, a kormány több mint húsz alkalommal folytatott egyeztetéseket az érdekképviseletekkel, miközben a Momentum az utcán akciózik. Dömötör nem hallott érdemi javaslatokat a Momentumtól a státusztörvényről. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején elvették a pedagógusok bérét, tízezreket tettek utcára, és 381 iskolában megszüntették az oktatási tevékenységet. (Tóth Endre Gyurcsány kormányzásakor még középiskolás volt).

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Dömötör azt is mondta, a jövő évi költségvetésben 1989 milliárd forinttal többet költenek oktatásra, mint idén.

„A közel kétezermilliárdos többletköltés »önök szerint büntetés«”

– mondta a Momentum képviselőjének.

Az államtitkár szerint a Momentum képviselői nem vették a fáradságot, hogy átnézzék a jövő évi költségvetés legfontosabb pontjait. Egyszerűen csak rátelepedtek a tüntetésekre. „Amikor az önök elnöke az egyik tüntetésen a tömeget megpróbálja rátolni a tüntetőkre, mondja már meg, hogy az hogyan szolgálja a tanárok ügyét” – mondta Dömötör, aki szerint a momentumosok azzal nem szolgálják a pedagógusok ügyét, ha a törvényi kereteket átlépő akciókat javasolnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!