Tárgyalt, fát ültetett és vacsorázott Orbán Viktor Türkmenisztánban

2023. június 9. – 23:05

Tárgyalt, fát ültetett és vacsorázott Orbán Viktor Türkmenisztánban
Orbán Viktort fogadják az asgabati repülőtéren 2023. június 8-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó napot kívánok!” – mondta Orbán Viktor az őt virágcsokorral és kenyérrel fogadó gyerekeknek Türkmenisztánban.

A miniszterelnök azért utazott a messzi Asgabatba, hogy mélyítse Türkmenisztán és Magyarország kapcsolatát, amelyet úgy jellemzett, hogy kiszámíthatók, megbízhatók és a kölcsönös tiszteleten alapulnak. Orbán azt tapasztalta, hogy „a szuverenitás a türkmén embereknek ugyanolyan fontos, mint a magyar embereknek”, de szerinte a békepártiság is összeköti a két országot.

Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök arról beszélt a sajtónak, hogy a háborús helyzet felforgatta a hagyományos gazdasági kapcsolatokat, ez pedig egy új világgazdasági korszakot is megnyithat. Úgy látja, a mostani helyzet felértékeli az egész közép-ázsiai térséget, és jó esély van arra, hogy ez a térség legyen a híd Kelet és Nyugat között.

Gurbanguly Berdimuhamedow, a Türkmén Nemzeti Tanács elnöke fogadta Orbán Viktort, aki egy emlékfát is ültetett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI Gurbanguly Berdimuhamedow, a Türkmén Nemzeti Tanács elnöke fogadta Orbán Viktort, aki egy emlékfát is ültetett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI
Gurbanguly Berdimuhamedow, a Türkmén Nemzeti Tanács elnöke fogadta Orbán Viktort, aki egy emlékfát is ültetett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI

„Szükségünk van arra, hogy Közép-Ázsiából energia érkezzen Európába” – jelentette ki Orbán, aki szerint ehhez új forrásokra, új útvonalakra, új infrastruktúrára van szükség. Európának és Magyarországnak Türkmenisztán „nagyszerű partnere” lehet ebben – jelentette ki.

Arról is beszélt a magyar kormányfő, hogy

„a tervek szerint megindítjuk a magyar nyelv tanítását Türkmenisztánban, és azt szeretnénk, ha a két ország között a történelmi rokonságnak megfelelő erősségű és mélységű politikai és gazdasági kapcsolatok jönnének létre”.

A miniszterelnök Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter társaságában utazott a közép-ázsiai diktatúrába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!