Semmit nem tud Ukrajna a Magyarországra szállított kárpátaljai katonákról

2023. június 9. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délelőtt megírtuk, hogy Semjén Zsolt megerősítette, Oroszország által foglyul ejtett, az ukrán erők soraiban Oroszország ellen harcoló kárpátaljai magyar katonákat szállítottak Magyarországra. A magyar miniszterelnök-helyettes délelőtt úgy fogalmazott: „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

Nagyon furcsa, hogy egyelőre Ukrajna semmit nem tud az egész ügyről, legalábbis a Korreszpondentre hivatkozó 444 szerint Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője azt közölte, az ukrán titkosszolgálat ellenőrzi, hogy az Orosz Ortodox Egyház igazat mondott-e arról, hogy Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Oroszországból Magyarországra. Juszov szerint hivatalosan az ukránoknak nem erősítették meg a hírt, ami ukrán állampolgárok hadifogolyként szállítása esetén rendkívül szokatlan.

Az ukrán külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, valamint Semjén Zsolttal, hogy tisztázzák a helyzetet – mondta. Az ukránok szerint a hadifoglyok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt sem tud.

A hírrel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak is. Az egyházi szervezet írásban reagált megkeresésünkre. azt írták: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.”

A minisztérium is csak annyit közölt lapunkkal: nem áll módjukban annál többet közölni, mint amennyi Semjén Zsolttól elhangzott.

Legalább tizenegy kárpátaljai származású hadifogolyról van szó, akiket Budapest kérésére hoztak ide. Az Atv értesülései szerint magyarokról van szó, akik mindannyian ukrán állampolgárok. De Ukrajnával nem egyeztettek az ide szállításukról, pedig hadifoglyok esetében ez általában így történik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!