Kimaradt 595 méter az M6-os autópálya építésénél, a Strabag 1,4 milliárdért fejezi be

2023. június 9. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

Március végén derült ki, hogy az M6-os autópálya átadása azért csúszhat, mert a mohácsi csomópontnál kimaradt egy alig pár száz méteres szakasz a közbeszerzési eljárásból és a tervpályázatból is.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly októberben írt ki új közbeszerzést a kifelejtett szakaszra. Az ATV híradója most arról számolt be, hogy

a gyorsított eljárásban az osztrák Strabag nyerte el az M6-os autópálya eddig meg nem épített, 595 méteres szakaszának kivitelezését.

Információik szerint már nyáron elkezdik a kimaradt szakasz aszfaltozását, és így a teljes M6-os autópályát átadhatják jövő tavasszal a horvát határig. A közbeszerzési szerződés szerint az osztrák cég 1,41 milliárd forintos ajánlattal nyert a közbeszerzési pályázaton. A Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. 1,52 milliárd forintért vállalta volna a munkát.

Schwarcz-Kiefer Patrik, a Baranya Vármegyei Önkormányzat jobbikos képviselője szerint már tavaly augusztusban lehetett tudni, hogy hiba csúszott a tervezésbe, és kifelejtették azt a 595 méter hosszú szakaszt, ami a már meglévő utat és az új pályát köti össze. A jobbikos politikus a Facebook-posztjában megmutatta, hogyan néztek ki az eredeti tervek, és hogyan egészültek ki az 595 méteres szakasszal:

Az RTL Híradó kérdésére a kormány akkor azt közölte, hogy a kimaradt szakasz koncessziós szerződését még a Gyurcsány-kormány kötötte 2007-ben, és a hiányzó részre a koncessziós társaságnak volt építési engedélye.

Eredetileg is számoltak azzal, hogy ezt a szakaszt csak a jogi kérdések rendezése után tudják megépíteni, de az engedélyeket úgy adták ki, hogy a forgalom a többi sávon ki tudná kerülni a hiányzó részt.

A húsz kilométeres sztrádaszakasz a magyar oldalon kilométerenként 4,4 milliárd forintért épül. A horvátországi folytatása, ahol ugyanilyenek a terepviszonyok, mindössze kilométerenként 1,1 milliárd forintba kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!