Több mint 9 milliárdos nyereséggel zárták a tavalyi évet a végrehajtók

2023. június 8. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 9 milliárd forint nyereséget termeltek ki maguknak a végrehajtók 2022-ben, amiből az irodák vezetői átlagosan több mint 40 millió forint osztalékot vehettek ki, derül ki az Rtl.hu beszámolók alapján készített összesítéséből. Több mint kétszáz ilyen iroda működik Magyarországon, az egyik legnagyobb nyereséget pedig éppen Schadl György feleségének cége érte el.

A NAV mindössze tizenhétszer ellenőrzött végrehajtói irodákat 2018 óta, annak ellenére, hogy összesített árbevételük egy évben elérte a 25-30 milliárd forintot is.

A végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt azzal vádolják éppen, hogy egész korrupciós hálózatot épített ki a végrehajtók között. Egészen pontosan „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadltól – összesen legalább 83 millió forintot –, és az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. A nyomozók szerint Schadl a végrehajtóktól kapott kenőpénzből összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

Az Rtl.hu szerint a végrehajtói körzeteket tekintve nyereségben nagy a szórás: van olyan végrehajtói iroda, amely bőven 100 millió forint feletti adózott eredményt ért el, de olyan is akad, amely csak néhány milliót. Veszteség csak nagyon kevés irodánál keletkezett.

Schadl György feleségének cége 523 millió forintos árbevétellel, valamint csaknem 250 millió forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet. A korrupciós botrány egy másik vádlottjának cégénél 380 millió forintos árbevétel keletkezett, osztalékként pedig üzlettársával közösen 160 millió forint kifizetéséről döntöttek. Schadl György cége 126 millió forintot termelt tavaly, a nyereség pedig csaknem 29 millió forint lett.

Az Rtl.hu szerint ezek nem kiugró értékek, 2018 óta a nyereségek nagyjából megegyeznek a 2022-es évivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!