Egymilliárd forintnál is többet költöttek fizetésekre az Alapjogokért Központnál 2022-ben

2023. június 6. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd forintot is meghaladó összeget költött 2022-ben a fizetésekre a közpénzzel évről évre gyarapodó kormányközeli Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., azaz az Alapjogokért Központot működtető vállalkozás – írta meg a hvg.hu. A Szánthó Miklós nevéhez fűződő Alapjogokért Központ rendezte meg egyébként májusban az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar mini kiadását, a CPAC Hungaryt is.

A magát civil szervezetként definiáló Alapjogokért Központ, pontosabban a mögötte álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. 2022-es évre vonatkozó mérlegbeszámolójából az látszik, hogy a vállalatnál személyi jellegű ráfordításként 1182 millió forintot számoltak el az előző évben, ami, írja a lap, az átlagos statisztikai létszámként beírt 48 fő foglalkoztatottal számolva havi bruttó 2,05 milliós fizetés, vagyis több, mint egy államtitkár 1,97 milliója.

Ugyakkor az elég valószínű, hogy ezek az összegek nem pontosan egyenlően oszlottak el, valamint érdemes ideszámítani azt is, hogy a személyi jellegű ráfordítások közé kell sorolni a nem főállásúak vagy eseti jelleggel foglalkoztatottak megbízási díjait is, ám ezt nem részletezték a mérlegben.

2021-ben a 37 fős állományra 777 millió forintot költöttek (1,75 millió forint/hó/fő), ezzel szemben 2022-ben a 48 főre jutott 1182 millió, így jött ki a 2,05 millió forint/hó/fő – de ez az adat, mint emítettük, csalóka, hiszen idetartoznak az eseti jellegű ráfordítások is. A mérlegből nem látszik Szánthó Miklós főigazgató vagy Kovács István stratégiai igazgató, a Megafon Központ alapítójának bére sem.

Az Alapjogokért Központot ebben a videónkban mutattuk be részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!