Belügyminisztérium: Boldog pedagógusnapot kívánunk, lesz béremelés, de Brüsszel

2023. június 4. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük” címmel adta ki közleményét pedagógusnap alkalmából a Belügyminisztérium. A köszönet után részletezték azt is, hogy szerintük miért késik az ígért béremelés.

A közleményben először megköszönik a tanárok munkáját: „A pedagógusnap alkalmából köszönetet mondunk valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja a diákokat.” Majd áttérnek a béremelésre: „A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi.” Hozzáteszik, hogy a béremelést tartalmazó új pedagóguséletpálya-modell „átfogó szakmai és társadalmi egyeztetés” után hamarosan a parlament elé kerül.

„A béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat”

– írták a kormány már sokat hangoztatott álláspontját. A „soha nem látott mértékű” béremeléshez szóval már csak a „hazánkat megillető uniós források” kellenek a minisztérium szerint. Az, hogy pontosan mikor érkeznek az uniós pénzek, továbbra is bizonytalan, de a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025 januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógusátlagbér.

Gulyás Gergely egy kormányinfón arról beszélt, hogy a pénzek meg fognak érkezni, de azt, hogy mikor, nem tudta megmondani. Az EU költségvetési biztosa szerint azonban közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében. A pénzek befagyasztásának oka, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarországon sérül a jogállamiság, ami veszélyt jelent az uniós költségvetésre. Az események folyton zajlanak a befagyott források körül, de a legsürgetőbb feltételnél már elkerülhetetlennek látszik a baj. Ebben a cikkben elmagyaráztuk, valójában milyen forrásokról van szó, melyiknél milyen feltétel teljesülését várják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!