A közmédia kiakadt, hogy az RTL elviheti előle a Bajnokok Ligája közvetítési jogait

2023. június 2. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy összegű ajánlatot téve rálicitálhatott az RTL a közmédiára az UEFA BL-meccsek legfontosabb, „A” típusú közvetítési jogáért, így elképzelhető, hogy az M4 Sport helyett az RTL választhatja majd ki 2024 őszétől, melyik magas presztízsű futball meccseket akarja sugározni – írta meg a Media1.

A lap információi szerint a a Sport TV-t (Sport1, Sport2) működtető AMC Networks szerezte meg az UEFA Bajnokok Ligája (BL) labdarúgó meccsek úgynevezett „B” típusú közvetítésének jogát. Azt azonban még nem tudni, ki nyerte a legfontosabb, „A” típusú jogokat. Jelenleg a közmédia birtokolja ezeket, és mivel az állami szervezet igen nagy büdzséből gazdálkodik, nem könnyű az ő ajánlatuk fölé ígérni.

Arról, hogy mindez igaz-e, a Media1 próbált érdeklődni az RTL-nél, de nem kaptak választ. Mi is küldtünk kérdéseket az RTL-nek, beszámolunk róla, ha válaszolnak.

Az MTVA viszont eléggé kiakadt azon, hogy elhalászhatják előlük a jogokat. Pénteki közleményükben ráadásul valami olyasmire utaltak, hogy az RTL akkora pénzt ajánlhatott, ami kétségbe vonja, hogy továbbra is ingyenesen lehet-e majd hozzáférni a meccsekhez. Alább a közleményük.

„Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

Az Országgyűlés jóvoltából – Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon – a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára. ”A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták. Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került„ – olvasható a közleményben.

”A Bajnokok Ligája 2024-27 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését. Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani„ – tették hozzá. "Természetesen a nemzeti labdarúgó válogatott összes mérkőzése továbbra is az ingyenesen elérhető legnézettebb és legkedveltebb magyar sportcsatornán, az M4 Sporton lesz látható” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!