Orbán és Zelenszkij újra egy helyen állt, de csak egy csoportkép erejéig

2023. június 1. – 15:26

Orbán és Zelenszkij újra egy helyen állt, de csak egy csoportkép erejéig
Volodimir Zelenszkij, Maia Sandu moldovai elnök, Charles Michel az Európai Tanács elnöke, Nikosz Hrisztodulisz ciprusi köztársasági elnök és Orbán Viktor az Európai Politikai Közösség (EPK) csúcstalálkozóján Bulboacában – Fotó: Ludovic Marin /AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újra közös képen szerepel Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor: az államfőt és a kormányfőt az Európai Politikai Közösség (EPK) találkozóján készült csoportképen állították egymás mögé. A találkozón 45 ország részvételével tárgyalnak a kontinens és az EU jövőjét érintő kérdésekről.

A mostani csúcstalálkozón az EU 27 tagállamának vezetőihez csatlakoztak az uniót körülvevő országok állam- és kormányfői is. A találkozót az egyébként EU-tagjelölt Moldovában tartották, nem messze az ukrán határtól, Bulboacában. Orbán azon európai vezetők közé tartozik, akik a háború kirobbanása óta nem jártak Ukrajnában. A magyar miniszterelnök Zelenszkijjel először idén februárban találkozott Brüsszelben, erről Orbán is posztolt közösségi oldalain. A miniszterelnök által megosztott kép és a hírügynökségek fotói közti különbségről itt írtunk.

A csütörtöki találkozón megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – írja az MTI. A 45 európai ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével zajló csúcstalálkozót Maia Sandu moldovai elnök nyitotta meg: reményei szerint a mostani megbeszéléssel újabb lépést tesznek a kontinens békéje felé.

Zelenszkij Sandu után felszólalva a résztvevők támogatását kérte Kijev NATO-csatlakozási törekvéséhez. Kijelentette, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozón Kijevnek egyértelmű jelzést kell kapnia a szövetségtől a hozzá fűződő viszonyának jövőjét illetően. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte: a találkozó egyik célja a nemzetközi jog tiszteletben tartása melletti egység kinyilvánítása.

„Oroszország kizárta magát az Európai Politikai Közösségből (EPK) azzal, hogy megtámadta Ukrajnát”

– mondta. Az EPK létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!