Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni arról, mennyit bukott az, aki nem állampapírba fektetett

2023. június 1. – 05:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az ismét éjszaka megjelent Magyar Közlönyben több olyan pénzügyi jogszabály jelent meg, ami az állampapírok felé akarja tolni a megtakarításait befektetni vágyó magyart: egyrészt a kormány 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a megtakarítási formák egy részére, másrészt előírja a bankoknak, hogy év végén bemutassák majd az ügyfeleknek, mennyit nyertek volna, ha pénzüket állampapírba teszik, szemben a bankbetétekkel, írja a Portfolio.

A 209/2023. (V. 31.) kormányrendelet kimondja: a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1. és 2023. december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára.

Ebben szerepelnie kell, hogy a meghatározott időszakban mekkora hozamot érhetett el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott, illetve hogy ehhez képest a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfél mekkora kamatot érhetett volna el. A bank a Diszkont Kincstárjegy, a Kincstári Takarékjegy és Bónusz Magyar Állampapír állampapírok közül választhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!