Még 13 százalék szociális hozzájárulást kell fizetni néhány megtakarításból bejövő nyereség után

2023. május 31. – 23:41

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a megtakarítási formák egy részére – írja a Portfolio a szerda este kiadott Magyar Közlöny alapján. Ezt a július 1 után keletkező kamat- és árfolyamnyereség után kell majd fizetni.

A lap azt írja, hogy mindez nem minden befektetésre vonatkozik. A kormányrendelet alapján a természetes személyeket szocho fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével.

A hitelintézeti betétek és fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, a lekötött betéteke esetében pedig a június 30 után lekötött betét kamatára vonatkozik.

A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyeknél a hatálybalépés után megszerzett értékpapírok hozamára, nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény vagy értékpapír esetén pedig a magánszemélyt a hatálybalépést követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik. A megtakarítási célú életbiztosításoknál a hatálybalépés után kötött szerződések biztosítói teljesítését érinti. Az állampapírokat a rendelet nem érinti.

Ezen felül mard a 15 százalékos kamatadó, amit a szolgáltató von le, a megtakarító így a nettó összeget kapja meg számlájára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!