Schadl sofőrje nem vallott, de korábban azt mondta, Schadl rendszeresen adott át pénzt Völnernek

2023. május 30. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A vád szerint Schadl György sofőrje, a negyedrendű vádlott M. V. vitte a pénzt ide-oda Schadl és a végrehajtók között – kedden pedig az ő meghallgatásáig is eljutott a bíróság a Schadl–Völner-ügyben. Schadl azt mondta, M. V. nem tudta, „ha pénzt visz és hoz, azokat milyen jogcímen kell vinnie – egy biztos, ha korrupciós pénzről lenne szó, nem életszerű, hogy vele vitetem”. Az előkészítő ülésen az ügyészség két év hat hónap letöltendő börtönbüntetést ajánlott a sofőrnek, ám ő tagadta a vádakat, és ragaszkodott a tárgyaláshoz.

Azonban, írja a 24.hu, M. V. itt sem tett vallomást kedden, de Tóth Erzsébet bíró felolvasott részleteket a férfi nyomozás során tett vallomásaiból, ami a lap szerint tartogatott meglepetéseket. Egy ilyen részlet szerint például Schadl György rendszeresen adott át pénzt Völner Pálnak. „Azt nem tudom, hogy milyen időközönként, de biztos, hogy valamilyen rendszer mellett, és több millió forint volt. Volt olyan, hogy engem kért meg, hogy készítsem össze az összeget, és vigyem el valahova, mert át akarja adni Völner Pálnak. Olyan viszont nem volt, hogy nekem személyesen kellett volna átadni az összeget” – idézte a lap. M. V. egyébként a vallomás szerint onnan ismerte Völnert, hogy néhányszor részt vett a végrehajtói találkozón. A sofőr elmondta azt is, hogy egy alkalommal sem volt jelen, amikor ezeket a pénzeket Schadl átadta Völnernek, és azt se tudta, hogy mi volt a pénzátadások jogcíme.

A későbbi vallomások során már csak szóbeszédként hivatkozott arra, hogy Schadl és Völner között miféle kapcsolat állhat fenn. A vallomásaiból tudni azt is, hogy fiatalkora óta ismeri Schadlt, akivel barátok voltak. Bűncselekményt szerinte nem követett fel, a jövedelme legális volt. Azt elismerte, hogy többször vitt pénzt különféle embereknek Schadl megbízásából, de azok jogcíméről nem tudott.

M. V. Schadl György bizalmas munkatársa volt: nemcsak sofőrként, hanem személyi asszisztensként is dolgozott. Az ő feladata volt a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de süteményt is vitt Schadl feleségének, aki szintén a vádlottak padjára került. A nyomozásnál a rendőrök részletesen elemezték M. V. naplóbejegyzéseit, valamint a telefonján elmentett szöveges üzeneteket.

Kedden állt a bíróság elé a hatodrendű vádlott, Cs. É. is, aki többször is jelentős összeget juttatott a bevételeiből a kar elnökének, a vád szerint a kinevezéséért cserébe. Cs. É . volt az egyetlen az ügyben megvádolt hét végrehajtó közül, aki nem ismerte be, hogy fizetett a kinevezéséért cserébe Schadl Györgynek. Azt az előkészítő ülés során elismerte, hogy többször pénzt adott át Schadl Györgynek, de állítása szerint a pénzt egy kölcsön visszafizetéseként adta, ami polgárjogi szerződés alapján történt.

A 24.hu azt írja, hogy a tárgyaláson Cs. É. a korábbi vallomásait további részletekkel egészítette ki. Ezek azt a célt szolgálták, hogy kiderüljön: nem kenőpénzt adott át, hanem a kölcsönt törlesztette. Elmondta azt is, hogy valóban dolgozott Schadl Györgynek, akitől szakmailag sokat tanult, de egy vitájuk után maga mondott fel. Schadl bizalmasával is beszélt, de csak szakmai ügyekben. Bevallása szerint a többi vádlottat nem ismeri.

A Schadl–Völner-ügy az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós pere. Lényege a vádirat szerint, hogy Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében

Nemrég Völner Pál is vallomást tett, ebben tagadta a vádakat. Maga Völner és védője, Papp Gábor is többször felhozta már az igazságügyi miniszter, Varga Judit nevét a bíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!