Kovács Zoltán szerint az EP bele akarja kényszeríteni Magyarországot a háborúba, ezért tartja alkalmatlannak az Unió soros elnökségére

2023. május 25. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztában vagyunk a valódi okkal: nem tetszik nekik, hogy Magyarország békepárti, és bele akarnak kényszeríteni minket a háborúba”

– írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár arra válaszul, hogy az Európai Parlament jogállamiság helyzete miatt megkérdőjelezné Magyarország alkalmasságát az EU Tanácsa soros elnökségének ellátására. Kovács szerint unalomig ismert vádaskodás, hogy Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit, de a magyar kormány kitart a békepárti álláspontja mellett.

Szerdán írtuk meg, hogy az Európai Parlament következő plenáris ülésén állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamisági helyzetről és a befagyasztott uniós forrásokról. A határozat nem végleges verziója megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni 2024-ben az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A dokumentum példaként hozza fel a tanárok jogállásának, valamint a szociális és munkajogainak korlátozását. A határozati javaslattervezet szerint az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, máskülönben a parlament fog közbeavatkozni.

Kovács Zoltán szerint ez az unalomig ismételt vádaskodás, miközben Magyarország az Európai Uniós teljes jogú tagja. Szerinte az EP a nyomásgyakorlásával bele akarja kényszeríteni Magyarországot az orosz-ukrán háborúba, mert nem tetszik nekik, hogy Magyarország békét és azonnali tűzszünetet szorgalmaz.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!