Zöld utat kapott az Európai Bizottságtól Paks II. szerződésmódosítása

2023. május 25. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán.

„A szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok”

– mondta a miniszter. Arról beszélt, hogy Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja Paks II. Szijjártó szerint Magyarország természetes erőforrásaiból, földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a nukleáris energia az, amely a leginkább tudja biztosítani a nemzetközi piacoktól való függetlenséget.

A miniszter megismételte azokat az indokokat, amik miatt a szerződés módosítására volt szükség: ahogy fogalmazott, a kilenc éve kötött szerződések fölött „kicsit eljárt az idő”. Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak – tette hozzá.

Szijjártó még áprilisban járt Moszkvában, ekkor egyeztek meg az orosz kormánnyal és a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról. A külügyminiszter ekkor arról beszélt, hogy „sok esetben politikai eszközökkel és jogtalan döntésekkel próbálják gátolni Európa-szerte Magyarország és Oroszország sikeres nukleáris együttműködését”. Korábban voltak arról találgatások, hogy az eredeti koncepcióhoz képest nem a Roszatom lesz a Paks II. beruházás kivitelezője, hanem egy másik cég, de Szijjártó Péter a hónap elején tisztázta, hogy marad a Roszatom.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!