Publicus: A Fidesz-szavazók 78 százaléka emelné a tanárok fizetését

2023. május 23. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapok óta tüntetnek tanárok, diákok és szülők, hogy felhívják a figyelmet a magyar közoktatás problémáira, hogy fizetésemelést harcoljanak ki a tanároknak, illetve kifejezzék nemtetszésüket az első tüntetésekre a kormány által válaszul bedobott, a pedagógusok és diákok által bosszútörvénynek is nevezett státusztörvény tervezetével kapcsolatban.

A tüntetésekkel a magyar lakosság közel 70 százaléka egyet is ért, derült ki a Publicus a Népszava megbízásából készített reprezentatív kutatásából. A válaszokból az is kiderült, hogy még a Fidesz-szavazók 30 százaléka is egyetért a tüntetésekkel.

Még nagyobb az egyetértés abban, hogy emelni kell a tanárok fizetését – ezt a válaszadók 90 százaléka vélte így. A Fidesz-szavazók közül 78 százalék nyilatkozott így, az ellenzéki oldalon pedig 98 százalékos mutató jött ki. Hasonló összhang volt a budapesti válaszadók körében, lényegében minden fővárosi válaszoló úgy vélte, muszáj lenne emelni a tanári béreken. Az emelés mértékében viszont már nagyobb az eltérés: a Fidesz-szavazók a bruttó átlagbérrel jutalmaznák a tanárokat, az ellenzékiek viszont 610 ezer forintos (bruttó) fizetést szeretnének a pedagógusoknak.

A kutatásból kiderült az is, hogy a fideszesek lényegében nem ismernek a kormányzati intézkedések miatt kényszerből pályát váltó pedagógust (2 százalék mondta, hogy ismer ilyet), míg ellenzéki oldalon ugyanez a szám 20 százalék.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!