A rendőrség újabb felvételekkel bizonygatja, hogy mekkora veszélyt jelentettek rájuk a tüntető diákok

2023. május 22. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi, pénteki diáktüntetésen több alkalommal is egymásnak feszültek a rendőrök és a diákok, akik a pedagógusok státusztörvénye, illetve a magyar oktatás helyzete miatt tiltakoztak. A demonstráció bejelentett része az Oktogonnál ért véget, de sokan átmentek a Fidesz Lendvay utcai székházához.

A magyar rendőrség még a hajnali órákban fontosnak érezte, hogy rendkívüli, rögtönzött sajtótájékoztatót tartson arról, hogy a javarészt tinédzserekből álló tüntetők az ilyen helyzetekre kiképzett rendőröket állításuk szerint verbálisan, illetve tettleg is provokálták először papírrepülőkkel, aztán különböző tárgyakkal. A sajtótájékoztatón Fülöp Gergely rendőr alezredes egyébként tagadta azokat a helyszíni beszámolókat, hogy a rendőrök a gyerekek gerincét és veséjét ütlegelték volna. A helyszínen készült felvételek alapján egyébként volt rendőr, aki sokkolóval is fel volt szerelkezve.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A rögtönzött sajtótájékoztató és Fülöp alezredes nyilatkozata után a rendőrség továbbra is igyekszik azt kommunikálni, mekkora veszélyt is jelentettek rájuk a diákok: most egy igényesen összevágott Facebook-videóban mutatják be azokat a tárgyakat, amelyeket korábban külön ki is állítottak a sajtónak:

A felvételen látszik, hogy egy üveg repül a rendőrök felé, majd széttörik a földön, ezenkívül

  • bekarikázták, ahogy eldől egy rendőr a tömeg nyomása miatt eldőlő fiú miatt;
  • mutatnak egy fotót egy sörösdobozról;
  • egy másikat egy rendőr vízfoltos (sörfoltos?) ruhájáról;
  • egy anyacsavarról;
  • egy fémkulacsról;
  • illetve még két másik fémkulacsról, és három-négy sörösdobozról.
  • Ezeken kívül különböző karcolásokat is megmutatnak a helyszínen parkoló autókról.

A rendőrség a diáktüntetések kezdete óta igyekszik minden felelősséget a fiatalokra hárítani, és feltűnően sokat és gyakran kommunikálnak arról, hogy milyen atrocitások érik a rendőröket „néhány száz feldühödött, megvadult ember” miatt – ahogy korábban a rendőr alezredes jellemezte a Lendvay utcai tüntetőket. Az egyelőre nem világos, hogy tervez-e a magyar rendőrség hasonlóan aprólékos beszámolókat hazai futballmérkőzésekről is a jövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!