BRFK: Agresszív, erőszakos tüntetők törtek a rendőrökre, termoszt, csavart és zászlórudat is dobtak

2023. május 20. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Még a hajnali órákban rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az után a pénteki, a pedagógusok státusztörvénye és a magyar oktatás helyzete miatti tüntetés után, amelynek bejelentett része az Oktogonon zárult, és amely után a tüntetők egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához vonult.

A rendőrség közlése szerint a rendőrséget eleinte verbálisan, majd tettleg is provokáló, „néhány száz főből álló agresszív tömeg” előbb papírrepülőkkel, majd „egyre komolyabb” tárgyakkal kezdte dobálni. Például fémtermosszal, vascsavarral, de horgászbotot, összetört zászlórudat és egy füstgyertyát is bedobtak a rendőrök közé.

Az eszközöket a sajtótájékoztatón bemutatták a sajtónak, valamint az esetről készült rendőrségi – köztük drónfelvételeket is – levetítettek, számolt be az MTI az eseményről.

Fülöp Gergely rendőr alezredes azt mondta, hogy „az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását”, a rendőrök azonban „óriási türelmet” tanúsítva testi erővel tartották vissza „ezt a néhány száz feldühödött, megvadult ember”. A helyszínen készült videónkban viszont több tüntető is arról számolt be, hogy a gerincüket, veséjüket ütötték a rendőrök, illetve sokkoló is előkerült a tömegben a rendőrség részéről.

Fülöp ezen eseményeket álhírnek nevezte, majd hangsúlyozta, hogy a rendőrök „a lehető leghumánusabb módon, jogszerűen, szakszerűen, törvényesen jártak el az intézkedések során”.

A rendőrség által kiadott képen a május 19-i tüntetésen rész vevők által a rendőrök közé dobott tárgyak – Fotó: Kovács Tamás / MTI
A rendőrség által kiadott képen a május 19-i tüntetésen rész vevők által a rendőrök közé dobott tárgyak – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy négy fiatalt biztonsági intézkedés keretében, a saját testi épségük védelmében emeltek ki, mivel a tömeg hozzápréselte őket a rendőrsorfalnak. Emiatt semmilyen intézkedést nem indítottak ellenük.

Előállítottak viszont két tüntetőt hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt, velük szemben feljelentést tesznek csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, egy emberrel szemben pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést.

A rendőrség elemezni fogja valamennyi felvételt, és „könnyen lehet”, hogy további eljárásokat is indítanak – fűzte hozzá Fülöp, aki szerint az összes intézkedés számáról várhatóan szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!