A mentőszolgálat szerint nincs olyan, hogy VIP-beteg

2023. május 15. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Van VIP-lista a mentőknél?” címmel tartott sajtótájékoztatót és adott ki közleményt Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hétfőn. Kunetz Zsomborra hivatkoznak, aki azt állítja, hogy a mentőszolgálat által használt adatlapon a betegek adatai mellett van egy olyan sor is, hogy VIP-beteg-e, akiért kimentek. A DK ennek ügyében vár magyarázatot a kormánytól. Az apropó még mindig Gálvölgyi János esete, akihez a hívás után 40-42 perccel indult el a mentő. Az ügyben vizsgálat is indult, ami megállapította, hogy hibázott a mentésirányító.

A DK közleményére reagált az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Azt írták, hogy szó sincs VIP-listáról, a mentési dokumentációban szereplő „VIP” adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, mivel az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

„Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező »EÜ VIP kártyával« rendelkezik, azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük” – fogalmazott közleményében Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Győrfi Pál korábban azt nyilatkozta: a mentésnél nem számít, hogy híres emberről van-e szó, a beteg állapota a döntő. Hétfői közleményében erről azt írta: „Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása.”

Az Országos Mentőszolgálat közben arról írt Facebook-oldalán, hogy „több médium is politikai támadást indított” a mentőszolgálat ellen, és kétségbe vonják, hogy a mentősök nem tesznek meg mindent a betegekért. „Az Országos Mentőszolgálat bajtársai továbbra is legjobb tudásuk szerint, lelkiismeretesen végzik munkájukat és segítenek MINDEN RÁSZORULÓNAK!” – írták a „Gyűlöletcunami zúdult a mentőkre című” posztjukban.

Gálvölgyi János rosszullétnek ügyében a Belügyminisztérium is vizsgálatot indított, a rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!