Felfüggesztette a MOK a háziorvost, aki szexért cserébe írhatott fel fogyáshoz is használt gyógyszert

2023. május 14. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamarában viselt tisztségeinek felfüggesztését kérte a kamarától egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvos május 12-én. A háziorvos azt írta a kamarának, hogy ellene a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya eljárást folytat, ezért kéri a vizsgálat lezárultáig tisztségeinek felfüggesztését. Ezzel az Országos Elnökség egyhangúlag egyetértett – írja az MTI-nek küldött közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

Ahogy a hvg.hu írja, vélhetően arról a nyíregyházi orvosról lehet szó, aki szexért cserébe írhatott fel a fogyáshoz is használt diabéteszgyógyszert. Az ügyben egy 43 éves budapesti nő érintett, valamint a háziorvos.

A nyomozás adatai szerint a nő 2023. március 6-án felvette a kapcsolatot a háziorvossal, akinek szexuális szolgáltatását ajánlotta fel cserébe azért, hogy orvosi vényre felírjon neki egy fogyását elősegítő gyógyszert, amelyre ő nem jogosult, mivel azt cukorbetegek kezelésére alkalmazzák. Az orvos a nő ajánlatát elfogadta, és eleget tett a kérésének annak ellenére, hogy nem tartozott az ellátási körzetébe, valamint a kért gyógyszer felírására háziorvosként nem volt jogosult.

A gyógyszert – normatív támogatott formában – e-receptre felírta, amit 2023. március 7-én ki is váltottak. A nyomozók kutatást tartottak a nő budapesti lakásában, ahol megtalálták és lefoglalták az orvosi vényre kiváltott gyógyszert.

A rendőrök a nőt és a férfit gyanúsítottként kihallgatták, vallomást egyikük sem tett. Személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés nem történt, a büntetőeljárás alatt mindketten szabadlábon védekezhetnek.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt, szemaglutidot tartalmazó készítményt a közelmúltban fogyás elősegítésére is használni kezdték olyanok is, akik nem szenvednek diabétesztől. Az új fogyókúrás trend is szerepet játszik abban, hogy készlethiány van számos, alapvetően cukorbetegeknek felírt gyógyszerből. A problémáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!