Egyhetes traffipax-akció Magyarországon: idén közel kétszer annyi gyorshajtót fogtak, mint 2022-ben

2023. május 14. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Közel kétszer annyi gyorshajtót talált a rendőrség az április 17-től 23-ig megtartott Roadpol Speed elnevezésű, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett, összehangolt sebességellenőrző akció során, mint az előző évben.

Mint arról a Kreszváltozás.hu portál részletesen ír, a 2022-ben regisztrált 7709-cel szemben az idei Roadpol Speed végére 13919 gyorshajtóval szemben intézkedtek és érdekes a összesített adat részletes eloszlása is. A száguldozók közül 8645-öt automata üzemmódban működő traffipaxok rögzítettek, míg 5274 esetben leállításos ellenőrzések során intézkedtek a sebességhatárokat átlépő járművezetőkkel szemben. A legtöbb gyorshajtót, 2810-et Budapesten találták, a második helyezett Csongrád-Csanád vármegye lett, ahol 1607 esetben jelzett a műszer.

Az április végi ellenőrzéshullám során, a jármű megállítását követően, 3536 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagyis a vezetőt büntették meg, 77 sofőr ellen feljelentést is tettek, míg közigazgatási bírságot 1590 fő ellen szabtak ki és 71 esetben indult közigazgatási eljárás. A fennmaradó esetekben, tehát amikor nem állították meg a gyorshajtókat, közigazgatási eljárást indítottak.

A fenti statisztika nem tartalmazza a szintén ezen az áprilisi héten tartott Speedmarathon akció eredményeit, amikor az összes hordozható és fix telepítésű sebességmérő berendezést éjjel-nappal egyszerre használták. Az április 21 és 22. közt megtartott egynapos ellenőrzés tapasztalatai szerint 609 ezer jármű közül 6053 ment a megengedettnél gyorsabban. Az esetek háromnegyed részében nem állították meg őket, így csak később értesülnek majd a történtekről.

Bár ezúttal az egyhetes, koncentrált ellenőrzés a gyorshajtók kiszűrésére szolgált, a megállítást követő igazoltatásokon előkerült négy körözött bűnöző, valakit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt kaptak el, tíz esetben pedig nem nevesített bűncselekmény miatt keltették fel az autósok és egyéb járművezetők a rendőrök figyelmét.

A közelmúltban részletesen olvashattak arról a Telexen, hogy a mérésügyi szabályok változásához igazodva, május 1-óta minden rendőrségi sebességellenőrzésen a műszerek által rögzített értéket tekintik a járművek valós sebességének, vagyis megszűnt az eddig 100 km/óra sebesség alatt alkalmazott 3 km/óra, illetve az e fölötti 3 százalékos korrekciós szabály. A fenti mérési eredmények az új szabályok életbelépése előtt születtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!