Putyin-ellenes oroszok tüntettek a budapesti szovjet háborús emlékműnél

2023. május 9. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tucatnyi tüntető gyűlt össze kedden délelőtt tíz órakor a Szabadság terén, a szovjet háborús emlékműnél. A demonstrációt Magyarországon élő oroszok szervezték, az eseménynél azt írják:

„Május 9-én Putyin támogatói a katonai hisztéria napját fogják ünnepelni. A »győzelem napját«, ahogy ők nevezik. »Meg tudjuk ismételni« – mondogatják állandóan. Emlékeztessük őket, hogy mit ismételnek meg. Bűnös agresszív háborút, békés városok bombázását, rengeteg nemi erőszakot és gyilkosságot: ezt csinálják most is.”

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A keddi demonstráción Alekszej Leontyev, a szervezők egyike szólalt fel. Arról beszélt, nem akarjak azt, ami Ukrajnában történik, és

szégyellik, hogy ennyi évvel és áldozattal a háború után egy ember fogta magát, gondolt egyet, és feljogosította magát arra, hogy elindísson egy ilyen háborút.

Leontyev szerint bár személyesen nem tudják, hogy lehetne megállítani a háborút, de fontosnak tartják tudatni, hogy nem minden orosz van a háború mellett.

Oroszországban különböző vélemények vannak a háborúról, de ha valakinek nem egyezik a véleménye a kormányéval, börtönbüntetéssel néz szembe. Akkor is ha online, és akkor is, ha az utcán tiltakozik a háború ellen – természetesen sokan vannak, akik félnek ettől.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A budapesti orosz közösség 1-2 ezres. A résztvevők szerint azok között is vannak háború-ellenesek, akik a keddi demonstrációra nem jöttek el. „Több Magyarországon élő orosznak is élnek kint rokonaik, akiket hátrány érhet akkor is, ha itt tiltakoznak” – mondták.

A tüntetők arról beszéltek, Putyin megfeleltethető Hitlernek. A demonstráció Facebook-eseményénél azt írták: „Azok, akik átéltek a második világháború minden borzalmait, a következőt mondták: »Soha többé!« Most Hitler erkölcsi örökösei úgy döntöttek, hogy megismétlik a mészárlást Európa kellős közepén.”

Erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is május 8-i beszédében. Zelenszkij az európai győzelem napja kapcsán azt mondta: „Együtt legyőztük a gonoszt, és most egy hasonló gonosszal nézünk szembe”.

A demonstrálók a beszédek után megkoszorúzták az emlékművet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!