Zelenszkij az európai győzelem napján: Együtt legyőztük a gonoszt, és most egy hasonló gonosszal nézünk szembe

2023. május 8. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a II. világháború végének évfordulóján Oroszországot a náci Németországhoz hasonlította, és kijelentette hogy a Kreml a nácikhoz hasonlóan „rabszolgaságra és pusztításra” törekszik.

Európa-szerte május 8-án ünneplik a győzelem napját, amikor Németország hivatalosan is kapitulált 1945-ben. Oroszországban és a posztszovjet államokban, így Ukrajnában és Magyarországon is, május 9-re esik az évforduló.

Zelenszkij ünnepi beszédében azt mondta, benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, hogy a jövőben május 8-án, amikor más nyugati országok Európa győzelmét ünneplik, Ukrajnában is emléknapot tartsanak a II. világháború áldozatainak és a nácizmus elleni győzelem emlékére.

Ezzel párhuzamosan aláírt egy új rendeletet is: ennek értelmében mostantól minden május 9-én Európa-napot tartanak Ukrajnában, „az oroszok győzelmére való megemlékezés helyett”.

„Nem fogjuk megengedni, hogy a Hitler-ellenes koalíció nemzeteinek közös győzelmét kisajátítsák, és nem fogjuk megengedni a hazugságot, hogy a győzelem bármely ország vagy nemzet részvétele nélkül is megtörténhetett volna” – mondta.

„Harcoltunk akkor és harcolunk most is azért, hogy soha többé senki ne taszíthasson rabszolgasorba más nemzeteket és ne pusztíthasson el más országokat. És mindazokat a régi gonoszságokat, amelyeket a modern Oroszország most feléleszt, ugyanúgy le fogjuk győzni, ahogyan a nácizmust is legyőztük” – fogadta.

Az ukrán államfő szerint a május 9-i Európa-nap, Ukrajna legfontosabb szövetségesét, és az összetartozást fogja ünnepelni. Zelenszkij szerint Európa az elmúlt kilenc év orosz agressziója alatt, és a lassan másfél éve tartó invázió óta is kitartó szövetségese Ukrajnának, május 9-én pedig mostantól hivatalosan is azt ünneplik, hogy Ukrajna Európa része.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!