Egy időre a gázoló jármű, aztán két másik autó is megállt az M0-son elütött 92 éves férfi miatt

Legfontosabb

2023. május 6. – 15:53

Egy időre a gázoló jármű, aztán két másik autó is megállt az M0-son elütött 92 éves férfi miatt
Az idős férfit elütő jármű – Forrás: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Nem igaz, hogy nem állt meg egyetlen autó sem azután, hogy vasárnap késő este halálra gázolták az M0-s körgyűrűn a 92 éves román férfit – mondta el a Telexnek Balogh Csilla Tünde, az áldozat családját képviselő ügyvéd. Kiderült, hogy a szerencsétlenség után a gázoló autó mögött közlekedő második és harmadik autó is megállt, ők azonban már nem tudtak segíteni az idős férfin.

A baleset vasárnap este fél 10 körül történt az M0-s körgyűrű 6-os kilométerszelvényénél, Törökbálint közelében. Az ügyvéd pontosította a „horrorisztikus” sajtóhíreket is, melyek szerint legalább 40 autó áthajtott volna a 92 éves férfi holttestén. Az ütközés után ténylegesen megállt két autó, azonban a forgalom teljes leállításáig feltételezhetően több autó is áthaladt a testen, ezek számát azonban pontosan nem ismerjük.

Az ügyvéd arról beszélt, hogy az ütközés után maga a gázoló jármű is megállt egy rövid időre, nem azonnal ment tovább.

A szürke Mercedes Vitóval közlekedő elkövető és két utasa vélhetően ekkor mérték fel, mi is történt pontosan. A kisbusz vezetője ezután anélkül, hogy mentőt, vagy bármilyen más hatóságot értesített volna, egész egyszerűen továbbhajtott az ütközéstől egyébként látványosan összetört autóval, amelynek betört szélvédőjén alig lehetett kilátni.

A baleset további részletei innen már ismertek: az összetört járművet május 2-án reggel Diósdon, az Arany János utcában találták meg. Az elkövetők a baleset után a kisbuszt a településen leparkolták, rendszámát levették, majd egy másik kocsiba ültek, és távoztak a helyszínről. Az esetről egészen eddig kevés megerősített részletet lehetett tudni, május 3-án még maga a család is azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy a hatóságok kevés részletet árultak el nekik a tragédiáról.

A család ügyvédje elmondta, hogy a gázolóval szemben első körben segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja merül fel. Azonban Balogh azt sem tartja kizártnak, hogy közúti balesetté minősítsék az esetet, ehhez viszont még hosszú hónapok vizsgálataira és nyomozásra lesz majd szükség.

A gázolót és társait továbbra is keresik a rendőrök, az ügyvéd elmondása szerint jelenleg „forró nyomon vannak”, így vélhetően előkerülnek majd.

Az autóban a baleset idején hárman is ültek, esetükben súlyosbító tényező lehet az is, ha egy utólagos vizsgálat bebizonyítja, hogy az elütött férfi közvetlen a baleset után még életben volt.

Amennyiben előkerülnek, és bíróság elé kerül az ügy, akkor első körben segítségnyújtás elmulasztása miatt kérhetik majd őket számon, amiért 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket. Abban az esetben, ha sikerül magasabb szintre vinni az ügyet, és közúti balesetté nyilvánítják azt, akkor közúti balesetért 1-től 5 évig terjedő, míg cserbenhagyásért 1 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik majd a gázolót. Ekkor a bíróság halmazati büntetést szab ki.

Balogh Csilla Tünde elmondta, hogy esetükben az is befolyásoló tényező lesz, hogy milyen mértékben lesznek hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, például tesznek-e majd vallomást, beismerik-e bűnösségüket, megbánó magatartást tanúsítanak-e.

A többi autósnak – különösen azoknak, akik megálltak – nincs felelőssége, ők megtették azt, amit meg kellett tenniük. Az ügyvéd hozzátette: amennyiben a 92 éves férfit elgázoló autós megállt volna, és a KRESZ előírásai szerint megpróbált volna valamilyen formában segíteni, akkor őt segítségnyújtás elmulasztása miatt nem lehetne felelősségre vonni.

Az elütött férfi kifejezetten jó egészségügyi állapotban volt

Az ügyvéd a tragédia előzményeiről elmondta, hogy a 92 éves román férfi egy turistabusszal tartott éppen hazafelé Spanyolországból, ahol dédunokáit látogatta meg. A baleset előtt megálltak az egyik pihenőben az M0-s autóúton, ahonnan Balogh elmondása szerint a férfi azért akart átmenni az autópálya másik oldalára, mert abban az étteremben, amelynél ők parkoltak le, nem volt másfél literes víz, csak félliteres. Ezért döntött úgy a férfi, hogy átmegy a túloldali benzinkútra, ekkor történt a baleset.

Balogh Csilla Tünde elmondása szerint férfi korához képest kifejezetten jó egészségügyi állapotban volt: túrázni járt, aktív volt, a spanyolországi útra is egyedül utazott el családtagjaihoz. Ahogy a férfi hozzátartozói is elmondták, az áldozatnak semmilyen egészségügyi problémája nem volt, óramesterként dolgozott, „szép élete volt, igazi jó ember” – fogalmaztak.

Lánya, Alina Cristea Mitrenca egyébként nem érti, az utasok közül miért nem vigyázott valaki az apjára. Kiderült az is, hogy azért választották az utazáshoz az egyébként drágább és időigényesebb buszt a repülő helyett, mert a férfi nézelődni szeretett volna útközben.

A mostanihoz hasonló balesetek rendszeresen történnek Magyarországon. Aki egy autópályán vagy autóúton gyalogost lát, főként azzal segíthet neki, ha azonnal hívja a 112-es telefonszámon elérhető segélyhívó központot. Az emberi reakcióidő másfél másodperc, és ennyi idő alatt legalább negyven métert tesz meg egy 100 km/órás sebességgel haladó jármű. A sofőr nagyon ideális esetben csak ezután lép a fékre, majd további idő telik el, mire valóban lassulni kezd a jármű – írtuk korábbi cikkünkben, amiben azzal foglalkoztunk, hogy mennyire gyakoriak Magyarországon az ehhez hasonló balesetek, illetve azzal, hogy miért van kevés esélye a túlélésre annak, aki egy autóút vagy autópálya úttestjére lép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!