Egy katolikus klerikus fiát is fogdába zárták a szerdai tüntetés után, a szülei szerint csak példát akartak statuálni vele

2023. május 4. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi” – mondta a Szemléleknek az az édesapa, akinek a 17 éves fiát is fogdába szállították a rendőrök szerda este.

A 17 éves fiatal egy keresztény gimnázium tanulója, a keresztény kollégiumban a diákönkormányzat elnöke. Az édesapja felszentelt diakónus.

Az apa elmondása szerint a videófelvételek alapján egyértelmű, hogy a fia nem bántotta a rendőröket, egy oszlopelembe kapaszkodott, amikor közelről kétszer lefújták könnygázzal, és berángatták maguk közé a rendőrök. Az apa szerint a fia hiába jelezte a rendőröknek, hogy rosszul van, először mentőt sem akartak hívni hozzá. Végül mégis kórházba szállították, ahonnan egyenesen a fogdába vitték.

A fiú később nyilatkozott a 444-nek. Elmondása szerint órákig nem tudta kinyitni a szemét, és még a rendőrautóban és a kórházban is csípte a hajából párolgó könnygáz a vele egy légtérben levőket.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex.hu
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex.hu

Az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök szerda este csaptak össze a budai Várban Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében. Néhányan megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával közelebb jutni a Karmelitához, ekkor csaptak össze a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek. A rendőrök több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, ahol rendőrségi kisbuszok várakoztak, köztük a Momentum egyik országgyűlési képviselőjét, Tompos Mártont is, akit szintén elvittek és csak hajnalban engedték ki.

„Két centiről fújtak le könnygázzal egy srácot, aki a kordonba kapaszkodott, láttam, hogy nagyon rosszul van, szerettem volna neki segíteni. Ezután bilincseltek meg engem is” – mondta Tompos csütörtökön a Telexnek. A képviselő abszurdnak nevezte a történteket.

A rendőrség hivatalos közlése szerint „a rendőrökre támadók közül” öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás.

A 17 éves fiatalt hajnali négyig tartották fogva, addig a szülei sem találkozhattak vele, hiába értek éjfél előtt a fogva tartás helyszínére. „Ott álltunk, vártunk, és hiába kérdeztük, nem kaptunk választ, hogy miért került fogdába a gyermekünk, mikor engedik ki, miért nem mehetünk be hozzá. Ígérték, hogy jönni fog egy parancsnok, aki majd tájékoztatást ad, de erre nem került sor. A Momentumhoz köthető személyek viszont próbáltak segíteni” – idézte fel az éjszakát a Szemléleknek az édesapa.

Elmondása szerint a fia állapota csütörtökre se sokat javult: a bőre ég, viszket, a jelentős mennyiségű és közelről ráfújt vegyi anyag sérüléseket okozott.

A lapnak az édesanya azt mondta, amikor végre kiengedték a fiatalt, és az autóba ültek, ők is fuldokolni kezdtek, olyan nagy mennyiségű dózist kapott ugyanis a fiú, hogy „a hajából még mindig áradt a fojtó szag”.

„Egyértelműen úgy tűnt számunkra, hogy a hatalom emberei példát akartak statuálni. Kiemeltek valakit, hogy majd rajta jól megmutatják” – mondta.

„A fiam, amikor felszólalt a tüntetésen, mértéktartóan nyilatkozott, őszinte, nyílt fiatalember” – tette hozzá az édesanya.

A szülők elmondása szerint végül semmivel nem vádolták meg a fiatalt. A szülők szerint az orvosi lelet nem említi a könnygáz okozta sérüléseket, csak azt rögzíti, hogy a fiú csuklója nem tört el a rendőri intézkedés közben.

A tüntetésről szóló videós összefoglalónkat itt láthatják:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!